Mars’ın dev kanyon sistemi Valles Marineris’te gizlenen bir ejder keşfedildi

0
7191
mars ejder jpl hirise dijitalx
mars ejder jpl hirise dijitalx

NASA’nın Mars yörüngesinden 2006’dan bu yana fotoğraf gönderen uydusu Mars Yörünge Kaşifi (MRO), Valles Marineris kanyon sisteminde gizlenen bir ejderi görüntüledi.

MRO üzerindeki HiRISE, modern günümüzde uzay keşiflerinde kullanılan en ileri teknolojilerden birini temsil ediyor. Piksel başına 30 cm çözünürlüğe sahip kamera, Austin Üniversitesi verilerine göre Mart 2016 itibariyle Mars yüzeyinin %2.4’ünü tamamen görüntülemişti. Aynı tarih itibariyle MRO’nun Mars yörüngesinde tamamladığı yörünge sayısı 45 bine ulaşmıştı.

HiRISE, Mars yüzeyindeki tuhaf volkanik bacalardan örümcek görünümlü tepelere ve komplo teorilerine ilham olan değişik kaya yapılarına kadar sayısız görüntü elde etti. 2006’da başladığı gözlemlerinde en çok odaklandığı bölgelerden biri Güneş Sistemi’nin en büyük kanyon sistemini temsil eden Valles Marineris.

Kameranın 2007 yılında kanyonun Melas Chasma bölgesinden elde ettiği bir kare, bugüne dek gözlerden kaçan bir arazi oluşumunu gözler önüne seriyor. Melas Chasma’nın 258 kilometre güneybatısında kalan kısımda, kaya ve kanyon yüzeyinin ilginç bir ejder görünümü oluşturduğu fark ediliyor. Yukarıdaki fotoğrafta beliren açık kahverengi kanyon yüzeyi boyutları 100 ile 500 metre arasında değişen kayalarla bezenmiş durumda.

Arizona Üniversitesi’nden Cathy Weitz’in açıklamasına göre, kanyon tabanının ejder şekli almasını sağlayan faktör kayaların zamanla maruz kaldığı yıpranma. Çeşitli çevresel etkenler ile sıkışma, genişleme ve itilmeye maruz kalan kayalar nihayetinde ya parçalanıyor, ya da bükülüyor. Melas Chasma bölgesinde yaşanan durum, parçalanmadan çok bükülmeye işaret ediyor. Sebebi, muhtemelen kanyon tabanındaki tektonik faaliyetler veya antik akıntılar.

NASA Jet İtki Laboratuvarı (JPL) tarafından 2017’de yapılan açıklamada, Melas Chasma’daki iç kalıntıların hem rüzgar hem de su eylemleri ile şekillenmiş olduğuna dair delil bulunduğu belirtilmişti. Ejderin etrafını saran koyu alandaki kırışıklıklar, rüzgar kaynaklı. Kanyon tabanına ve diğer vadilere rastgele yayılan kayalar da rüzgar veya su erozyonuna uğradıklarına dair izler taşıyor.

Mars’ın son derece gizemli geçmişi aynı zamanda görülmeye değer sayısız jeolojik izin oluşuma tanık olmuş diyebiliriz.

Melas Chasma’nın yörüngeden çekilen geniş açılı fotoğrafına bakınca ejderi görebilecek misiniz bakalım?

NPL/JPL/UArizona

İlginizi çekebilir:

https://www.dijitalx.com/2020/03/12/mars-yuzeyindeki-tuhaf-deligin-bilimsel-aciklamasi/
https://www.dijitalx.com/2019/03/27/esa-uydusu-mars-yuzeyindeki-mavi-orumcegin-fotografini-yakaladi/
https://www.dijitalx.com/2015/08/07/marsta-cekilen-en-gizemli-11-fotograf/