Mars’ın Devasa Korolev Krateri Üzerinde Uçmak İsteyenler?

0
6265
korolev krater mars ESA
korolev krater mars ESA

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Güneş Sistemi’nin en büyük buz pisti Korolev Krateri’nin bugüne dek elde edilen en detaylı görüntülerini kullanarak kuş bakışı videosunu hazırladı.

Adını Rus uzay programının başındaki dahi Sergey Korolev’den alan Korolev krater, Mars’ın Olympia Undae adını taşıyan kuzey kutup noktasını çevreleyen tepelerden oluşmuş geniş bir alanın hemen güneyinde kalıyor. Kuzey kutup bölgesinin alçak bölgesinde konumlanan 82 kilometre çapındaki krater, Mars’ın en el değmemiş yapılarından birini temsil ediyor. Tamamen karla dolu olan kraterin merkezi, tüm yıl boyunca 1.8 kilometre kalınlığında su-buz tabakası içeriyor. Korolev krateri, tepeden bakıldığında ise el değmemiş muntazama bir buz pistini andırıyor.

ESA, hepimize bir iyilik yaparak Korolev Krateri’nin göz alıcı manzarasını harika bir videoya dönüştürdü. Video, tam 17 yıldır Mars yörüngesinde gözlem yapan Mars Express uydusunun 2018’de elde ettiği görüntülerden oluşturuldu. Uydunun Yüksek Çözünürlüklü Strereo Kamerası (HRSC) ile elde edilen görüntüler piksel başına 21 metre çözünürlüğe sahip. Beş farklı görüntünün bir araya getirilmesi ile oluşturulan mozaik, ardından sahte renkle düzenlenerek insan gözüne görüneceği en doğal haline getirildi.

Videonun en gerçekçi görünümü sunması için HRSC verileri krater ve etrafındaki alanın topografik bilgisi ile harmanlandı. Böylece, Korolev Krateri’nin 3D görüntüleri ortaya çıkarıldı. Kratere yakın çekim yapan ve etrafında gezinen video, belki de bazılarımızın bir gün tepeden bakma şansı bulacağı yapının en detaylı görüntülerini temsil ediyor.

Korolev Krateri’nde sürekli buz bulunmasının sebebi “soğuk tuzak” adı verilen özellikten kaynaklanıyor. Kraterin yüzeyi, krater duvarlarından dikey olarak yaklaşık 2 km derine iniyor. En derin noktalardaki buz, doğal bir soğuk tuzak görevi görüyor. Buz kalıntıları üzerinde hareket eden hava soğuyor ve ardından çöküyor. Böylece buzun tam üzerinde ‘oturan’ soğuk hava tabakası oluşuyor. Kalkan görevi gören soğuk hava tabakası, buzun sabit kalmasını ve ısınarak erimesini önlüyor. Hava ısıyı çok iyi iletmediğinden, soğuk tuzak etkisini iyice güçlendiriyor ve krater buzul görünümünü daima koruyor.

Plan view of Korolev crater
ESA

İlginizi çekebilir

https://www.dijitalx.com/2017/06/21/marsin-hazirlanmasi-3-ay-suren-en-mukemmel-videosu/
https://www.dijitalx.com/2020/03/07/curiosityden-1-8-milyar-piksellik-en-yuksek-cozunurluklu-mars-panoramasi/
https://www.dijitalx.com/2015/07/20/marsin-8-dakikalik-ses-kaydi/