Mars’ta su keşfi bir death metal gitaristine ait

0
4587
mars ojha 2
mars ojha 2

Mars’ta sıvı su tespit eden isim olan 25 yaşındaki eski death metal gitaristi Luju Ojha, ‘Bilimde para var sandım ama yokmuş’ dedi.

80 milyonluk ülkemizde uydu ateşleyecek ne roket ne de uzay üssü var ama vaat ettiği demokrasiyle gelişmekte olan ülkelerden bolca göç alan ABD, sunduğu imkanlarla deniz aşırı ülkelerden gelen beyinlerden mükemmel bir şekilde yararlanmasını biliyor. Bunun en son örneği henüz 25 yaşında olan doktora öğrencisi Lujendra Ojha.

Everest ve deprem kelimelerinden aklımızda kalan Nepal’den ailesiyle ABD’ye göç eden Ojha, Mars’ta son yılların en büyük keşiflerinden birini yapan isim.  Kendisi, Curiosity’nin Mars’a yaptığı tarihi inişte isim yapan ‘NASA Mohawk Guy’ Bobak Ferdowsi’nin ardından NASA’nın geleneksel bilim insanı görüntüsünü bozan ikinci ismi.

Lujendra Ojha. [Georgia Tech]
Lujendra Ojha. [Georgia Tech]
Cnet’ten Eric Mack’in peşine düşüp konuştuğu Ojha, Mars’ta sıvı su tespiti yapılmasını sağlayan Mars Yörünge Kaşifi (MRO) ekibinde yer almasının yanı sıra, Georgia Teknoloji Üniversitesi’nde doktora yapıyor. MRO fotoğraflarındaki akıntı izlerini ilk tespit eden kişi olmasına rağmen, kendisini henüz bir astrobiyolog veya gezegen bilimcisi olarak görmeyecek kadar mütevazi.

Astronomi dünyası için dönüm noktası olacak keşiflerden birinde aldığı büyük rolün öncesinde, Ojha ailesiyle birlikte Nepal’den göç ettiği Arizona’nın Tucson kentinde yerel bir death metal grubunun gitaristiydi. Uzun saçlarıyla bugünkü görünümünden çok uzak kalan Ojha, Mack’in sorusuna, “Evet, eski bir hayattı… Müzikte parasızlık çekiyordum, bu yüzden müzik yapmaktan vazgeçtim. Bilim de belki para vardır diye düşündüm. Ancak bilimde de para yok” cevabını veriyor.

Death metal gitaristi

Gençlik yıllarında ailesiyle Tucson’a gelmesinin ardından Arizona Üniversitesi’nde eğitim görmeye başlayan Ojha, lisans tezinde Mars’taki akıntı izlerini temsil eden RSL’leri (yeniden beliren eğim çizgileri) konu aldı. Ojha’nın en büyük şansı, MRO’nun yüksek çözünürlüklü kamerası HiRISE’ın fotoğraflarını inceleyen Alfred McEwen’ın başında olduğu ekipte çalışmaya başlamak oldu.

Ojha’nın doktorasını tamamlaması için bir yıl daha var. Sonrasında, Mars’ta yapılacak keşiflerde yeniden adını duyabiliriz. Mars depremleri üzerine özel ilgisi olan genç bilim insanı, vakit buldukça Nepal’e giderek Himalaya Dağları’ndaki depremleri araştırıyor, aynı zamanda ülkesinde yaşanan trajik depremin sebeplerini inceliyor.

Kişisel web sitesinde death metal gitaristi olduğu dönemden kalan fotoğrafı ile ziyaretçileri karşılayan Ojha, sanılanın aksine hayatının çok renkli olmadığını belirtiyor. Geçici bir ün verecek büyük başarısından dolayı da hiç böbürlenmiyor. Bilim insanlarına özgü bir merak sakladığı belli olan Ojha, “Fazla uyumuyorum ve aslında çalışmam gerekmeyen alanlarda bile araştırma yapıyorum. Muhtemelen hayattan keyif almam gerekirdi ama ben almıyorum” diyor.

Bilimsel bir amaçla Fransa’da bulunan Ojha, gezintiye hiç vakit bulamadığını sözlerine ekliyor. Mack’e göre, Marslılar Ojha’dan ilham alıp bir gün Kızıl Gezegen’de 3D yazıcıdan çıkan bir gitarla onu anabilir. Eğer gerçekleşirse Ojha’dan daha çok eğlenecekleri de kesin…