Milyarderlerin Serveti Pandemi Sürecinde Toplam 3,9 Trilyon Dolar Arttı

0
17963
elonmusk wikimediacommons02
elonmusk wikimediacommons02

Oxfam tarafından yapılan araştırma, pandemi sürecinde milyarderlerin toplam servetinin tüm dünyanın aşılanma maliyetini karşılayacak kadar arttığını gösterdi.

Oxfam araştırması, koronavirüs pandemisi sürecinde gelir dağılımının küresel alanda ne kadar dengesizleştiğini çarpıcı bir şekilde gözler önüne serdi. Dünyanın en zenginlerinin pandemi sürecinde elde ettiği gelir, insanlığın tüm aşılama maliyetini karşılayabileceği gibi koronavirüs nedeniyle oluşan yoksulluğu önlemek için yeterli.

Araştırmada, dünyanın en zengin 10 insanının pandemi krizi başladığı süreçten bu yana kazanadığı paranın dünyanın dört bir yanındaki herkesi hastalık nedeniyle yoksulluğa sürüklenmekten koruyacağı, aynı zamanda herkesin Covid-19 aşısı maliyetini karşılayacağı ifadesi edildi.

Küresel alanda, milyarderlerin serveti 18 Mart 2020 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında 3,9 trilyon dolar artış gösterdi. Her ne kadar tüm insanlık gibi pandeminin başlangıcında mali zarar yaşamış olsalar da, Kasım 2020 itibariyle milyarderler tüm zararlarının üzerini örtmeyi başardı.

Yoksulluğun en çok etkilediği kesimin bu durumdan kurtulabilmesinin 10 yıl sürebileceği ifade edildi. Oxfam’a göre, 2020’de yaklaşık 200 ile 500 milyon insan yoksulluk sınırının altına indi.

Amerikalı Milyarderler Servetlerine Servet Kattı

Business Insider tarafından Aralık 2020’de verilen bilgide, ABD’li milyarderlerin pandemi sürecinde servetlerine 4 trilyon dolar daha eklediği belirtildi. Söz konusu tarihte, dünyanın en zengin 10 insanının toplam mal varlığının değeri 1 trilyon doların üzerindeydi. Bu miktar, ABD Başkanı Joe Biden’ın açıkladığı teşvik paketinin yarısından biraz daha fazla. Toparlanma paketi kapsamında, her bir ABD’liye düşen yardım miktarı 3,000 dolar olarak beliriyor. Business Insider’ın bu hafta içinde verdiği bilgiye göre, son birkaç ay içinde 8 milyon ABD vatandaşı yoksulluk sınırının altına indi.

Oxfam, küresel alanda milyarderlerin üzerinde oturduğu servetin 11,95 trilyon dolar olduğunu açıklarken, bu miktar G20 ülkelerinin pandemiyle mücadele için harcadığı paraya eşit.

Muhtemel Bir Çözüm: Varlık Vergisi

Oxfam, küresel alanda yaşanan yoksulluk artışının önüne geçilmesi ve “daha iyi bir dünya yaratabilmek” için beş adım önerdi. En öne çıkan adım, varlık vergisi ve vergi kaçakçılığını önlemek olarak beliriyor.

Arjantin tarafından yürürlüğe konulan ve zenginlerden bir kez toplanan varlık vergisi, ülkede koronavirüsle mücadele için kullanılan malzemelerin tedariği için kullanılıyor. Uluslararası Para Fonu da (IMF) Nisan 2020’de devletlerin varlık vergisi uygulamasını önermişti.

Oxfam, koronavirüs pandemisinin zenginlerin ve büyük şirketlerin vergilendirilmesinde dönüm noktası temsil etmesi gerektiğini ifade etti. Zenginlerden verginin adil toplanması halinde, yoksulluk sınırının altına yaşanan düşüşün tersine döneceği ifade edildi.

Kaynak: Business Insider