Modadan anlayan robotlara ilk adım: Zipper bot

0
3857
mash zipper
mash zipper

Robotik teknolojisinde giderek öne çıkmayan başlayan ABD, sadece yapay zekalı robotlar değil, kendiliğinden hareket eden makinelerde de hızlı bir gelişim gösteriyor. İnsandan bağımsız makineler alanında gördüğümüz en son yenilik, akla ‘ne işe yarayacak’ sorusunu getiren otomatik fermuar.

İnsan kontrolü ve müdahalesi olmadan hareket eden robotları temsil eden M2M (machine to machine) teknolojileri, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) öncülüğünde son yıllarda önemli bir gelişim gösterdi. Kendiliğinden bir araya gelerek nesneler oluşturabilen M-Blocks küplerini geçtiğimiz yıl gözler önüne seren MIT, şimdi de otomatik fermuarı icat etti.

MIT bünyesindeki Personal Robots grubu tarafından geliştirilen proje, oldukça etkileyici olmasının yanı sıra neden böyle bir teknolojiye ihtiyaç olduğumuz sorusunu da daha dikkatli sormamızı sağlıyor. Web sayfasında yer alan bilgiye göre, Personal Robots bir gün hayatımıza dahil olacak ‘kişisel robotların’ prensiplerini, tekniklerini ve teknolojilerini geliştirmeyi amaçlıyor. Nihayetinde insanlığa baş kaldırma ihtimali bulunan robotların dış gezegenlerde koloni inşa etmekte kullanılmalarından önce fermuarınızı bile çekmesi önem taşıyan bir detay.

Yaptığı işlemi geri alabiliyor

İnsanlarla beraber çalışmaları, sosyal ve entelektüel yönlerini geliştirmeleri amaçlanan kişisel robotların, hayatlarımıza ‘çırak’ olarak girmeleri öngörülüyor. Usta-çırak ilişkisinin, zamanla sağlık, iletişim, eğitim ve diğer alanlarda insanlığa fayda sunacak bir seviyeye gelmesi hedefleniyor. Başlangıç noktamız ise otomatik fermuar.

Personal Robots grubunda yer alan Adam Whiton’ın fikir babası olduğu ‘Zipperbot’, sadece yukarı aşağı ilerleyen bir mekanizma değil. Fermuar, optik sensörleriyle fermuar dişlerinin düzenli bir şekilde birbirine oturduğunu kontrol ediyor, hareket sensörüyle otomatik olarak işlemi geri alabiliyor.

“Robotlar bir gün gevşek bağlanmış bir kravatı da tespit edebilecek” 

Robotlar terziliğe soyunacak

Videoda da görüldüğü gibi Zipperbot kolunuzun etrafında 360 çizerek fermuarı çekebiliyor, ikili çalışarak bir yandan fermuarı açarken diğer yandan çekebiliyor. Robotik teknolojisinin geliştirilmesi aşamasında önemli bir adım olan Zipperbot, bugün Whiton kurucusu olduğu Betazip LLC firması tarafından geliştiriliyor.

Araştırmalarına robot derisi alanında başlayan Whiton, daha sonra ilgi alanını giysi ve giyilebilir teknolojiler için kullanılacak akıllı kumaşlara çevirmiş.

Mashable’a konuşan Whiton, “Robotlar insanlarla daha da yakınlaştıkça sosyal temasları da anlama gereği duyacak. Bu da doğrudan moda ve terzilikle bağlantılı işaretleri içeriyor” ifadesini kullandı.

Modanın sanıldığından daha fazlası için kullanılabileceğini gören Whiton, robotların gevşek bağlanmış bir kravat ve günlük kıyafetlerle takım elbise arasındaki detayları ayırt edebilecek bir noktaya geleceğini belirtti.

MIT geçmişte 3D yazıcıdan çıkan origami robotarla da fazlasıyla ilgi çekmiş, Harvard Üniversitesi ise origami robotları kendiliğinden kurulacak seviyeye getirmeyi başarmıştı.