NASA videosunda Ceres’in renkleri ortaya çıktı

0
4209

Yüzeyindeki esrarengiz ışıklarla astronomi dünyasının en ilgi çekici gök cisimleri arasında yer alan Ceres, nihayet renkli yüzünü de gösterdi. NASA, Dawn uzay aracının elde ettiği verileri bir araya getirerek cüce gezegene ait renkli animasyon hazırladı.

Ceres’in yüzeyine yakın çekim yapan animasyonda renklendirme, jeolojik yapıların içerdiği kimyasal bileşenlerden fiziksel yapılarına ve uzunluklarına kadar çeşitli özelliklerine göre belirlendi.

Gökbilimciler mavi gölgelerle kaplı alanların akıntı, çukur ve çatlakları kapsayan daha genç ve taze materyalden oluştuğunu düşünüyor. Animasyon, Ceres’in en belirgin yapılarını da detaylarıyla ortaya koyuyor. Occator kraterinin yanı sıra uzun, koni biçimli Ahuna Mons dağı, 413 milyon kilometre uzaklıktan gelen ışınların yardımıyla elde edilen veriyle karşımızda beliriyor.

Nasıl hazırlandı?

Ceres animasyonu, Dawn ekibinin Alman Uzay-Havacılık Merkezi’nde (DLR) bulunan kamera ekibi tarafından, Dawn’ın yörüngede gerçekleştirdiği haritalandırma görevinde topladığı fotoğraflar kullanılarak oluşturuldu.

Dawn, Ağustos ile Ekim 2015 arasında gerçekleştirdiği yörünge uçuşunda, yüzeye 1,450 kilometre yaklaştı.

Dawn uzay aracı. [NASA]
Dawn uzay aracı. [NASA]
Dawn, Mars ve Jüpiter arasında yatan Asteroit Kuşağı’nı ziyaret eden ilk uzay aracı unvanını taşıyor. Ceres’in ardından kuşağın en büyük ikinci gök cismi Vesta’yı 2011-2012’de toplam 14 ay inceleyen Dawn, Mart 2015’ten bu yana Ceres’i gözlemliyor. Uzay aracı haritalandırma görevinin son aşamasında cüce gezegenin yüzeyinden 385 kilometre yükselikte uçuyor.

Nasa Jet İtki Laboratuvarı (JPL) ve Marshall Uzay Uçuş Merkezi’nin projesi olan Dawn, DLR’ye bağlı Max Planck Güneş Sistemi Araştırması, İtalya Uzay Ajansı ve İtalya Ulusal Astrofizik Enstitüsü tarafından da destek görüyor. Uzay aracı, ABD merkezli özel uzay-havacılık firmalarından Orbital ATK tarafından tasarlanıp inşa edilmişti.

NASA, Ceres’in yüzeyine ait en son videoyu Ağustos 2015’te yayımlamıştı: