NASA’nın yeni animasyonu bir kara deliğin “bükülmüş” dünyasını gösteriyor

0
8076
blackhole animation
blackhole animation

Kara delikler üzerinde yapılan çığır açıcı keşiflerin ardından, NASA bir kara deliğin aktif görünümüne ait animasyon hazırladı.

NASA, kara deliklerin insan gözüne nasıl belirdiğini gösteren en gerçekçi animasyonu hazırladı. Animasyon, kara deliğin çekim kuvveti ile etrafındaki tüm materyalleri bükerek ortaya çıkardığı genel görünümü temsil ediyor.

Animasyonda, kara deliğin içine düşen materyalin toplandığı sıcak hattı temsil eden “toplanma diski”, ince bir yarım halka olarak beliriyor. Kara deliğin olağanüstü çekim kuvveti, toplanma diskinin farklı bölgelerinden yayılan ışını dağıttığı için ortaya bükülmüş bir görüntü çıkıyor [Tüm animasyonlara göz atmak ve indirmek isterseniz tıklayın].

animated visualization of a black hole

Yandan bakıldığı zaman, disk sol tarafta sağda olduğundan daha parlak beliriyor. Sol taraftaki gaz, kara deliğe bakan kişiye doğru o kadar hızlı ilerliyor ki, Einstein’ın Görelilik Teorisi ile açıklanan etkiler ile parlaklığı artıyor. Sağ tarafta da aynı süreç yaşanırken, bakan kişiden uzaklaşan gaz daha sönük beliriyor. Kara deliğe karşıdan bakıldığında ise asimetri ortadan kalkıyor çünkü bu bakış açısında materyaller hareketsiz beliriyor.

Kara deliğe en yakın noktada çekim kuvvetinin ışığı bükme gücü o kadar artıyor ki, toplanma diskinin alt kısmında kara deliğin hatlarını tamamlayan parlak bir halka görülüyor. “Foton halkası” olarak adlandırılan bu yapı aslında birçok halkadan oluşuyor. Kara deliğin etrafında bir, iki, üç veya daha fazla tur attıktan sonra kaçarak gözlerimize beliren ışınlar, kaçmadan önce halkaların parlaklığını değiştiriyor.

Kara delik modeli küresel olduğu için foton halkası neredeyse daire şeklinde ve her açıdan eşit gibi görünüyor. Foton halkasının içinde ise olay uykunun (ışığın kaçamadığı son durak) neredeyse iki katı genişliğinde olan kara deliğin gölgesi yer alıyor.

Kara delik animasyonunu oluşturan görselleri hazırlayan NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden eremy Schnittman, “Buna benzer simülasyon ve videolar Einstein’in ‘yerçekimi uzay-zamanın kumaşını büker’ sözünü anlamamız için çok faydalı” ifadesini kullandı. Schnittman, bir tanesini gerçekten göreceği güne kadar kara delik görüntülerinin hayal gücü ve bilgisayar programları ile sınırlı kaldığını belirtti.

Olay Ufku Teleskobu ile elde edilen ve 10 Nisan’da dünyaya duyurulan ilk kara delik görüntüsüne bakmak ve diğer ilgili haberleri gözden geçirmek isterseniz aşağıdaki haberlere göz atın:

https://www.dijitalx.com/2019/04/10/astronomlar-bir-super-dev-karadeligin-golgesine-ait-ilk-goruntuyu-elde-etti/
https://www.dijitalx.com/2019/04/12/ilk-karadelik-fotografinin-aciklayamadigi-uc-onemli-soru/
https://www.dijitalx.com/2019/03/01/evrenin-en-gizemli-sorularindan-biri-karadelik-nedir/
https://www.dijitalx.com/2019/08/21/ilk-karadelik-ve-notron-yildizi-carpismasina-ait-delil-elde-edilmis-olabilir/