Çarşamba, Ekim 9, 2024
More

    New Horizons ikinci tarihi geçiş için onay aldı

    Plüton ve uydularını 15 Temmuz 2015’te gerçekleştirdiği tarihi geçiş ile yakından gözlemleyen ilk uzay aracı olan New Horizons, Güneş Sistemi’nin ‘ön cephesi’ kabul edilen Kuiper Kuşağı’ndaki hedefine gitmek için NASA’dan resmi onayı aldı.

    Plüton’dan itibaren Kuiper Kuşağı’nı keşfedecek ilk uzay aracı olan New Horizons, 48 km çapındaki 2014 MU69’un yörüngesine 1 Ocak 2019 tarihinde ulaşacak.

    New Horizons’ın yeni görevi hakkında açıklama yapan ekip lideri Alan Stern, ‘yörünge aerodinamikleri ve yakıt durumunu değerlendirmeleri gerektiği için görevin uzun bir süre belirsiz kaldığını ancak gerekli analizlerin ardından görevin onaylandığını’ belirtti.

    Stern, üç yıl sürecek yolculuğu boyunca New Horizons’ın ‘sürekli sağına soluna bakınacağını ve Kuiper Kuşağı’ndaki birçok nesne hakkında fotoğraf ve veri toplayacağını’ söyledi.

    mu69

    Hedefine çoktan konumlandı

    Milyarlarca buzul cismin saklandığı Kuiper Kuşağı’ndaki yolculuğu boyunca, New Horizons birçok önemli hedefi de belli mesafelerden gözlemleyecek. Bu hedefler arasında, Plüton’un ardından Kuiper Kuşağı’ndaki en büyük ikinci gök cismi (cüce gezegen) olan Eris de yer alıyor.

    The Verge’e konuşan New Horizons ekibinden John Spencer, ‘Dünya’dan olan uzaklığı sayesinde New Horizons’ın spesifik bir açıdan Eris’i görebileceğini ve fotoğraflarını çekeceğini’ belirtti.

    kuiper_belt

    Her ne kadar yeni onaylanmış olmasına rağmen, planlarını çok önceden titizlikte yapan New Horizons ekibi, uzay aracını 2014 MU69’a yönlendirmişti. Ekim ve Kasım 2015’te yapılan dört manevra ile New Horizons küçük gök cisminin rotasına girdi. Stern, resmi onayın alınmamasına rağmen manevraların yapılmasını, ‘olabildiğince yakıt tasarrufu yapmak olarak’ belirtti.

    “Eğer 2016 yazına kadar bekleseydik yakıt tankını neredeyse boşaltmış olurduk ve yanılma payı kalmazdı.”

    New Horizons’ın Plüton’a 12,500 km yaklaştığı tarihi görevin haberlerine bakmak için tıklayın.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler