Önümüzdeki 10 Yılda Günlük Hayatımızı Değiştirecek Teknolojik Gelişmeler

0
6786
gelecek dunya teknoloji dijitalx
gelecek dunya teknoloji dijitalx

Bundan 10 yıl önce hayatımız çok farklıydı. Akıllı telefonlarla yeni tanışmıştık ama hayatımıza çok yer kaplamıyordu. Günlük işlerimizi domine eden bir sosyal medya yoktu. Televizyonu televizyondan izliyor, telefonda sohbet ediyor, analog ya da dijital müzikçalarda müzik dinliyorduk. Bugün kullandığımız akıllı telefonlar ve altında yatan teknolojiler tüm alışkanlıklarımızı kökten değiştirdi.

Peki önümüzdeki 10 yıl bize ne vadediyor? Yakın gelecekte günlük hayatımızı şekillendirecek bazı teknolojik gelişmelere birlikte göz atalım:

2021 – Sınırsız depolama alanı

Çok yakında herkese ücretsiz ve sınırsız depolama alanı sağlanması bekleniyor. Yani artık hiç bir dosyayı, fotoğrafı, videoyu silme ihtiyacınız kalmayacak. Hard disk maliyetlerindeki düşüşler bu imkanı dünyanın %90’ına mümkün kılacak.

2022 – 1 Trilyon sensör aktif ve online olacak

Sensör maliyetleri her geçen gün daha da düşüyor. Bilgisayarların gücü de benzer şekilde artıyor. Nesnelerin interneti teknolojisi sayesinde yakın dönemde internete bağlı olmayan “şey” kalmayacak. Bu bir gözlük, bardak, otomobil ya da duvar bile olabilir.

2022 – İnternete bağlı kıyafetler girmeye başlayacağız

Giyilebilir teknolojiler her geçen gün yaygınlaşıyor. Bugün saatlerimiz hatta yüzüklerimiz bile online. Bir kaç yıl içinde internete bağlı kıyafetler fazlasıyla göz önünde olmaya başlayacak. Başta pahalı seçenekler olabilir ama zamanla ucuzlayacağı aşikar.

2023 – İnternete bağlı gözlükler yaygınlaşmaya başlayacak

Akıllı telefonların yerini yavaş yavaş akıllı gözlükler almaya başlayacak. İnternete bağlanacak gözlükler aracılığıyla pek çok online işlemi gözlüğümüz aracılığıyla yapabileceğiz. Artırılmış gerçeklik uygulamalarıyla fiziksel ve dijital objeler içiçe geçmeye başlayacak.

2023 – İnsanların %80’i dijital ortamda var olacak

Bugün bize herkes internet kullanıyor gibi gelse de insanlığın sadece yarıya yakınının internet erşimi var. 3,5 milyardan fazla insan internet kullanmıyor. Ancak uydulardan dünyanın en ücra köşelerine kadar her yere internet ulaştımayı hedefleyen projeler sayesinde (SpaceX’in Starlink projesi gibi) internet erişimi artacak. Çok daha fazla sayıda insan dijital dünyaya adım atacak. Bu pek çok insan için yeni iş kapısı, markalar için yeni pazar demek.

2024 – 3 boyutlu baskıyla üretilen ilk karaciğer nakledilecek

3 Boyutlu yazıcılar pek çok anlamda hayatımızı değiştiriyor. Yapay kemik, kulak derken yakın zamanda yapay organlar kendi hücrelerimiz kullanılarak basılıp bize nakil edilebilecek. Çok yakın gelecekte üç boyutlu yazıcıyla üretilmiş ilk karaciğer nakline şahit olabiliriz.

2025 – 3 boyutlu baskı perkande sektörünü de dönüştürecek

Yazıcı maliyetleri düştükçe ve becerileri arttıkça satın alacağımız ürünler kişiye özel tasarlanıp basılabilecek. Üretim, lojistik, depolama maliyetleri düşecek. Hatta online satın alacağımız bazı tasarımları evimizde üç boyutlu yazıcıyla basabileceğiz.

2025 – İmplant teknolojiler yaygınlaşacak

Vücudumuza yerleştirilebilecek implant çipler mobil iletişimimizi sağlayacak, ödeme teknolojileri ve kimlik olarak kullanılabilecek. Aynı zamanda sağlığınızı ve hayati fonksiyonlarınızı da kontrol edebilecek. Hatta bu teknolojilerin bir gün düşüncelerinizi algılaması ve bunları transfer etmesi de mümkün. Bu teknolojiye karşı toplumda ciddi bir tepki de oluşacak.

2026 – Yapay zekanın gözü beyaz yakalı işlerde

Kasiyerlik, şoförlük, sekreterlik, çağrı merkezi çalışanları derken, yapay zeka “beyaz yaka meslekleri” de ele geçirmeye başlayacak. Denetim uzmanları, kimi avukatlar, çevirmenler mesleklerini kaybetmekle karşı karşıya kalacak.

2027 – Sürücüsüz otomobiller yaygınlaşmaya başlayacak

Elektrikli ve otonom araçlar yollarımızı domine etmeye başlayacak. Günümüzde pek çok teknoloji ve otomotiv firmalarının test ettiği otonom araçlar trafik kazalarının azalmasını, daha az insanın zarar görmesini, maliyetlerin düşmesini sağlayacak. Bu araçlar elektrikli de olduğu için şehirlerimiz daha temiz havaya sahip olacak.

2027 – Ulaşımda paylaşım ekonomisi büyümeye devam edecek

Özellikle büyük metropollerde paylaşımlı ulaşım artacak. Sürücüsüz otomobillerin hayatımıza girmesiyle daha az insan otomobil satın alacak. Otomotiv şirketleri kendi araç paylaşım sistemlerini yaygınlaştıracak, günümüzün Uber, Lyft, ZipCar gibi ulaşım şirketlerine rakip olacak.

2027 – Trafik ışığı olmayan şehirler

Akıllı şehir teknolojilerinin yaygınlaşması tüm ulaşım sisteminin internete bağlanması ve tek bir merkezden kontrol edilmesini sağlayacak. Akıllı altyapı ve birbiriyle haberleşen sistemler, otonom araçlar sayesinde trafik ışıklarına ihtiyaç da kalmayacak.

2027 – Kripto para kullanımı yaygınlaşacak

Bugün kripto paralar dünya GSYH’sinin hala küçük bir kısmını oluşturuyor. 2027 itibarıyla fiziksel paralar azalmaya devam edecek ve global GSYH’nin %10’u blokzinciri teknolojisi üzerinde işlem görecek.

* Bu sıralama ve zaman akışı tahminidir ve pek çok sosyal gelişme, ekonomik durgunluk vb. sebepler değişikliklere yol açabilir.

Bu yazının orijinali Ozan Onat imzası ile Gelecek Şimdi’de yayınlanmıştır.