Organ naklinde bir ilk: Böbrek drone ile hastaya ulaştırıldı

0
3909
kidney drone maryland dijitalx
kidney drone maryland dijitalx

Hayatın birçok alanında kullanılmaya başlanan drone teknolojisi, ABD’de ilk kez yapılan denemede organ nakli bekleyen hastaya böbrek taşımak için kullanıldı.

Maryland Üniversitesi, dünyada ilk kez yapılan bir çalışma sonucunda organ nakli bekleyen bir kadına drone ile böbrek taşındığını açıkladı. Baltimore’da yaşayan 44 yaşındaki kadın kendisine ulaştırılan böbreğin nakli sonucunda kısa sürede sağlığına kavuştu ve geçtiğimiz Salı günü taburcu edildi. Adı açıklanmayan hasta, “Tüm bu yaşananlar inanılmaz… Yıllar önce böyle bir şeyi düşünmek mümkün bile değildi” ifadesini kullandı.

Aşağıdaki videoda drone ile organa taşıma operasyonunun nasıl yapıldığını izleyebilirsiniz. Drone taşıdığı hassas yük ile başarılı bir şekilde gece karanlığınd ilerleyip hastanenin helikopter pistine iniş yapıyor.

https://youtu.be/RNYCCbCpAlM

Geleneksel yöntemler rafa kalkacak

Operasyonu gerçekleştiren Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi, “insansız hava araçları ile organ taşımasının birçok durumda çok daha hızlı ve güvenli olabileceğini” belirtti. Yapılan ilk başarılı denemenin ardından, organ taşımacılığındaki geleneksel yöntemler zamanla arka plana atılabilir.

ABD’de ve dünyada ilk olan çalışmada Maryland Üniversitesi Tıp Yüksekokulu, Tıp Merkezi ve üniversitenin havacılık ve mühendislik uzmanları yer aldı. Hazırlıkları 2018 sonunda başlayan son derece koordineli drone organ taşımacılığı, aynı zamanda Maryland Living Legacy Derneği tarafından desteklendi.

Böbreği taşımak için kullanılan sekiz pervaneli drone, uçuş esnasında yaşanabilecek teknik aksaklıklara karşı yedek pervaneler ve acil paraşüt sistemine sahipti. Drone aynı zamanda hassas yükünün durumunu uçuş esnasında kontrol etmek için özel bir donanım taşıyordu.

Günümüzde organ nakillerinin yapılabilmesi için hayati önem taşıyan kargonun kiralanmış uçaklarda veya yolcu uçaklarında taşınması gerekiyor. Dahası, mevcut sistem kırsal alanlarda veya erişimi zor bölgelere organların iletimini çok kısıtlı kılıyor. Bu sebepler drone operasyonunda yer alan araştırmacılar sabit kanatları ve koruyucu sistemi geliştirilmiş çok daha uzun menzilli drone’lar geliştirmeyi planladıklarını belirtti. Araştırmada yer alan Darryll J. Pines ve Nariman Farvardin, “mühendislik alanında yaşanan dönüm noktasının yanında nihai amacın insan ömrünü uzatmak olduğunu” not düştü.

Geriye, siber güvenlik konusunda akla takılan hususlar kalıyor…