Paris’i gökyüzünden kim gözetliyor?

0
5121
drone ap
drone ap

Paris’in farklı bölgelerinde iki gece boyunca havada gezinen insansız uçakların sırrı hala çözülebilmiş değil. Tavan yapan casusluk teknolojilerinin dört döndüğü günümüzde, terör saldırılarıyla iyice gerilen şehirde ne olup bittiğini anlamak mümkün değil.

Edward Snowden’ın Hong Kong’taki otel odasında NSA skandalını ortaya çıkardığı ilk günlere ait görüntüler içeren ‘CitizenFour’ belgeselini herkesin izlemesini öneririm. İki yıldır üç-beş fotoğrafını kullanmakla yetindiğimiz eski güvenlik uzmanının kendi ağzından anlattıklarını dinlediğimizde, yaptığı işe nasıl kalkıştığını anlamak gerçekten kolay. Çünkü söyledikleri gerçekten inanılmaz.

Anlattıkları arasında, dünyanın farklı bölgelerinde gezinen drone’lar (insansız uçak) aracılığıyla nasıl gözetleme yapıldığı var. Kısaca, casusların karşısında bir ekran ve ekran üzerinde seçenekler var. Belli koordinatlara göre sıralanmış seçeneklere basıyorsunuz ve kendinizi bir ülkenin bir kentinde gökyüzünden çekim yapan (operasyon halindeki) drone’un görüntülerini izlemeye başlıyorsunuz.

Wired’da geçtiğimiz yıl yer alan makalede, tanık olduğu inanılmaz gözetleme teknolojisi karşısında Snowden’ın düşüncelerinin nasıl değiştiği anlatılıyor.

Yakalanamayan drone çetesi

Snowden’ın anlattıkları Paris’te yaşanan ve haliyle kamuyonun sinirlerini bozan gelişmenin ardından aklıma geldi. Eyfel Kulesi ve Paris’teki ABD Büyükelçiliği gibi mekanların yakınında görülen drone’ların NSA ve CIA’ye ait olduğunu düşünmek saçma. Öte yandan ‘terörle savaş’ sloganıyla her yeri izleyenlerin düştüğü durum gerçekten trajikomik.

AP haber ajansında yer alan bilgilere göre beş şüpheli drone 24-25 Şubat geceleri ortaya çıkmış. Gece 01.00’dan itibaren belirmeye başlayan drone’lardan ilki ABD Büyükelçiliği üzerinde tespit edilmiş. İrtifası ise 100-300 metre olarak belirtilmiş.

Ardı ardına beliren drone’lar daha sonra Eyfel Kulesi, Tour Montparnasse gökdeleni, İçişleri Bakanlığı ve Elysee Sarayı civarında belirmiş. Güvenlik önlemlerinin artırıldığı başkentte esrarengiz drone’ların nereden çıktığı bilinmiyor. Dahası, 20 Ocak’ta da Franca Cumhurbaşkanlığı Sarayı üzerinde gezinen bir drone görülmesi gerginliği daha da artırmış durumda.

Fransa’nın 70’i aşkın nükleer tesislerinden bazıları etrafında da geçmişte görülen şüpheli drone’lar mevcut. 24-25 Şubat geceleri ise bir seferde en fazla şüpheli insansız hava aracının belirdiği tarihler olarak öne çıkıyor.

Şüpheli drone görülen noktalar. [USA Today]
Şüpheli drone görülen noktalar. [USA Today]

Al Jazeera gazetecileri serbest

Fransa polisinin şüpheli uçaklara karşı yapabildiği ilk hamle, Paris’in batısındaki bir parkta drone uçuran üç Al Jazeera gazetecisini tutuklamak oldu. 19 saat sonra gazeteciler serbest bırakıldı. Al Jazeera, gazetecilerin ‘gökyüzündeki şüpheli insansız uçaklar’ hakkında haber yapmaya çalıştıklarını açıkladı.

AP’nin verdiği bilgiye göre, Fransa’da lisanssız drone uçurmak maksimum bir yıl hapis cezası ve 85 bin dolar para cezası demek. Ancak eğlence amaçlı kullanılmayan drone’ların fazlasıyla baş ağrıtacağı belli oluyor.