Philae’yi bu fotoğrafta bulabilecek misiniz?

0
3914
philae 67p 01
philae 67p 01

Rosetta uzay aracından ayrılarak 12 Kasım 2014’te 67P kuyrukluyıldızına sorunlu bir iniş yapan Philae, elde ettiği tarihi başarının ardından gölge bir alana sürüklenmiş ve bir süre sonra sinyal göndermeyi kesmişti.

Kuyrukluyıldızın yüzeyinde gizemli bir şekilde yok olan Philae, her ne kadar kaybolmuş olsa da daima kalbimizde olacak. Rosetta ekibi de bunu vurgulamak istermiş gibi Philae’nin 67P üzerinde sürüklendiği anları gösteren anlar dahil tam 4,000 fotoğraflık bir arşiv yayımladı.

Fotoğraflara ESA’nın bu ve bu linkteki iki ayrı sayfasından ulaşılabilir.

Philae'nin 67P üzerindeki ilerleyişi. [ESA]
Philae’nin 67P üzerindeki ilerleyişi. [ESA]

500 milyon km ötede bir toz tanesi

Fotoğraflar, Rosetta’nın ana gözlem aracını temsil eden OSIRIS tarafından 16 Eylül – 19 Aralık 2014 tarihleri arasında çekilen fotoğrafları içeriyor. OSIRIS’in dar ve geniş açılı kamerası tarafından sadece 8 kilometre mesafeden çekilen görüntüler, 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızının yüzeyini son derece detaylı bir şekilde gözler önüne seriyor.

Dünya ile Jüpiter arasında gezinen 67P’nin Güneş’e olan mesafesi 186 ile 800 milyon kilometre arasında değişiyor.

Fotoğraflar, Philae’nin Agilkia adı verilen iniş bölgesindeki sürüklendiği anları da net bir şekilde gösteriyor. O anlara ait fotoğraflardan bir tanesi yukarıda yer alıyor. Philae’nin Dünya’dan yaklaşık 500 milyon km ötedeki 4 kilometre genişliğindeki bir göktaşı üzerinde ne kadar ufak kaldığını anlayınca, ne kadar küçük olduğumuzu dair o hissi tekrar yaşıyorsunuz.

Philae’nin nerede olduğunu bulamadıysanız, aşağıda cevabı görebilirsiniz.

[ESA]
[ESA]