Çarşamba, Ekim 9, 2024
More

    Pili Biten Kuş

    ‘’Hezarfen’in hayalleri gibiydi uçmak ya da kendini boşluğa bıraktığı ilk anda hissettiklerini anlayabilmekti yaşadığını anlamak…’’

    Çelebi’nin yaşadıklarının belki kıyısından bile geçemeyecek size anlatacaklarım fakat en azından uçmak ile bir şeyleri uçurmak arasındaki farkı anlayabileceğimiz güzel bir monolog gerçekleştirebileceğimiz niyetiyle, haydi bakalım…

    İLK HAYALPERESTİN SON TEKNOLOJİ İLE BULUŞMASI: İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI

    Böyle tanımlandığında daha havalı geliyor kulağa, yoksa bildiğiniz ‘drone’lar hakkında yazacaklarım… Adettendir önce ilk dönemlerden örnek vermem gerekiyor: İnsanoğlunun her zaman olduğu gibi doğada kendinden üstün yönü olan canlıları ve özelliklerini taklit ederek mekanik ve elektroniği birleştirmesi sonucu ortaya çıkmıştı ilk ‘uçan cisimler’… Haliyle 4 pervaneli bir canlı olmadığı için bazı ‘keşifler’ gecikmeli oluyor… Belki kuşların olağanüstü anatomilerinde kanat yerine 4 tane pervane olsaydı, havada asılı kalan ‘drone’larla tanışmamız çok daha erken olabilirdi kim bilir… Ne de olsa doğayı taklit edip özgün ve mucit gibi davranmak özümüzde var…

    GELECEĞE HOŞGELDİNİZ

    Uzun yıllardır RC araçlara ve model helikopterlere merakı olan ve zaman zaman kullanan biri olarak, bu yazıda ve ilerleyen yazılarımda sahip olduğumuz ‘drone’lar ile yaşadığımız tecrübe ve kısmen macera sayılabilecek detayları sizlerle paylaşacağım. Velhasıl, okuyacaklarınızı bir hava aracı veya drone nasıl uçurulur tadında bir rehber sanıyorsanız yol yakınken farklı konu başlıklarına gitmenizi tavsiye edebilirim, zira kalanlar drone uçurmaktan fazlasını öğrenecekler…

    https://vimeo.com/144015378

    TİCARİ! SAĞA ÇEK!

    Öncelikle merak edilen konulara açıklık getirelim. Özellikle ülkemizde ‘İnsansız Hava Aracı’ uçurmak ile ilgili henüz genel bir mevzuat bulunmamakta. Durun, bu konuya hemen sevinmeyin çünkü durum böyle olunca ne izin almak için ne de herhangi bir kolluk kuvvetiyle karşı karşıya geldiğinizde durumu izah edebilmek için bir belgeniz olmayacak. Yani tamamen karşınızdakinin insafına kalmış durumdasınız. Hal böyle olunca da sivil havacılık kurallarının mevzuatını okuyarak uçuş gerçekleştirmemiz en azından neleri yapıp yapamayacağımız konusunda çizilmiş sınırları genel hatlarıyla anlamamıza yardımcı olacaktır.

    Nedir burada yazan bazı kurallar? Öncelikle hepimizin aklına gelebilecek askeri ve uçuşa yasak bölgelerde macera aramamak konusunda katı ve yaptırımı hayli yüksek temel bölümleri dikkatlice okuyun derim. Yoksa hakkınızda 3 ile 6 yıl hapis isteyen bir savcıyla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Tekrar ediyorum bahsettiğim bu evrensel kuralı isteyen Fight Club’ın kanunları isteyen Aynalı Tahir’in yazdığı ‘Delikanlılığın Kitabı’nın kuralları gibi algılasın ama bir şekilde algılasın lütfen. Bilgi sahibi olmadan fikir, fikir sahibi olmadan drone sahibi olan kimilerine bakılarak ilerleyen günlerde bu alan hakkında hazırlanacak mevzuatın ne kadar katı olacağı belirlenecek.

    ‘‘EĞER GÖKYÜZÜ UZAY BOŞLUĞU OLSAYDI MARTILAR İMPARATORLUĞUN UZAY GEMİLERİ OLURDU…’’

    İlk okuduğunuzda akli dengesini yitirmiş bir evsizin cümlesi gibi gelebilir yukarıda gördüğünüz başlık fakat mevzubahis drone olunca kuşlar hakkında bir iki kelam etmek gerekiyor… Emin olun onları taklit ettiğimiz için bize hayli dolmuşlar… Yoksa kendileri dışında uçan bir şey gördüklerinde bu kadar asabi hareket etmelerinin başka bir nedeni olamaz…

    İngilizce ve Almanca dışında Martıca da bildiğim diller arasında yer aldı zamanla… Neden mi? Nedeni önümüzdeki yazıda (Burada Star Wars Force Awakens filminin müziği girer)…

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler