Plüton 14 Temmuz’da Ay kadar yakın olacak

0
5893
plüton nasa 543533
plüton nasa 543533

Dünya 14 Temmuz’da tarihi bir ana şahitlik edecek. Nasa’nın 2006 yılında fırlatılan insansız uzay aracı New Horizons, Plüton’a en yakın mesafeye ulaşarak belirli bir süre boyunca cüce gezegenin yapısını, atmosferini inceleyecek ve Dünya’ya fotoğraflar gönderecek.

Plüton’un yörünge hareketi.

New Horizons (Yeni Ufuklar) şu anda Plüton’dan yaklaşık 14 milyon 180 bin kilometre uzakta ve gezegene yaklaştığında hızı çok yüksek olacağından Plüton’un yörüngesine giremeyecek ama Plüton ile bilinen beş uydusunun yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekecek ve mümkün olduğu kadar fazla veri elde etmeye çalışacak.

Uzayda geçirdiği yaklaşık 10 yılın ardından, 1.600 km hız ile hareket eden ‘New Horizons’ uzay aracının Plüton’u keşfetmek için sadece 86 saniyesi var. Şu an Plüton hakkında yeterli verilere sahip değiliz ve doğal olarak hepimiz bu büyük tarihi an için heyecanlıyız.

LORRI (Uzun Menzilli Keşif Görüntüleyici) kamerasıyla elde edilen fotoğraflar, düzenlenerek Plüton sistemindeki uyduların görüntüleri ortaya çıkarıldı. Plüton’un bugüne kadar tespit edilen beş uydusu Charon, Hydra, Nix, Kerberos ve Styx.

[NASA]
[NASA]
New Horizons görevinin bilim ekibinden ve Southwest Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Philip T. Metzger DW’ye verdiği bir röportajda; “Bu son on yılın en önemli keşiflerinden biri… Güneş Sistemi’nin küçük gezegenlerle kaplı üçüncü bir bölgesi var ve Güneş’ten bu kadar uzakta böyle bir alan olduğu için birbirlerini etkilemeden iç içe geçmiş yörüngelerde var olabilirler. Bu, Güneş Sitemi’nin içerisinde gördüğümüzden çok daha farklı ve bir yıldız sisteminin ne olması gerektiği konusundaki kanımızı alaşağı etti. Bilimi bu kadar mükemmel kılan da bu zaten!” ifadesini kullandı.

Gezegen bilimci Dr. Sheila Kanani ise ‘Yeni Ufuklar’ın inanılmaz derecede önemli bir keşfi temsil ettiğini’ belirterek, ‘Plüton’un bize vereceği yeni görüntülerinden fazlasıyla umutlu olduğunu ve gezegenin şu anki sıcaklığının -230C olduğunu’ söyledi.

Belki de günün birinde bu bilgiler yeryüzündeki yaşamın kökenini açıklamaya bile yardımcı olabilir.

Plüton’un yeni ufuklardaki renkli görüntüleri:

[NASA]
[NASA]

Plüton hakkında bazı bilgiler:

-Plüton, Clyde Tombaugh tarafından 18 Şubat 1930 yılında keşfedildiğinde, gezegene yeni bir isim bulmak için bir yarışma düzenlendi. Oxford’da yaşayan 11 yaşındaki karanlık ve soğuk bir gök cismi olduğunu düşündüğü için bu yeni gök cismine mitolojide yer atı dünyasının tanrısı olarak kabul edilen ‘Plüton’ (İngilizce: Pluto) adını önerdi ve cisim resmî olarak 24 Mart 1930’da kabul edildi. Daha sonra bu ad 1 Mayıs 1930’da duyuruldu. Bu duyurunun üzerine ise dedesi Madan, Venetia’ya 5 pound ödül verdi.

-Plüton diğer gezegenler arasında en küçük olanıdır. Bu yüzden Asteroit Kuşağı’ndaki Ceres gibi ‘cüce gezegen’ sınıfına girer. Ceres’in çapı 983 kilometre, Plüton’un ise 20 kilometre yanılma payı ile 2306 kilometre.

Plüton'un 29 Haziran'da çekilen fotoğrafı. Solda ham hali, sağda ise düzenlenmiş görüntüsü yer alıyor. [NASA]
Plüton’un 29 Haziran’da çekilen fotoğrafı. Solda ham hali, sağda ise düzenlenmiş görüntüsü yer alıyor. [NASA]
-Plüton Güneş’e Neptün’den daha yakındır ve 1979-1999 yılları arasında, Plüton sekizinci Neptün ise dokuzuncu gezegen olarak yerlerini aldılar.

-Bazı gökbilimciler ise Plüton’un Neptün’den kaçan bir uydusu olarak varsayımsal atıflarda bulundular.

-Dünya’dan Plüton’u görmeye çalışmak, 50 kilometre uzakta bir cevizi görmeye çalışmak gibidir.

plüton_nasa_004