Plüton’a yapılan tarihi yolculuğun renkli fotoğrafları

0
4065

Kuiper Kuşağı kaşifi olarak adlandırabileceğimiz New Horizons uzay aracı, Temmuz 2015’te astronomi tarihinde bir ilke imza atarak cüce gezegen Plüton’un yörüngesinden geçmişti. NASA, New Horizons’ın Plüton geçişine ait 100 renkli fotoğrafı bir araya getirerek buzul gök dünyaya yeni bir bakış açısı sundu. Video, ‘Plüton’a iniş yapmak neye benzerdi’ sorusuna cevap niteliğinde.

Video, New Horizons’ın Plüton’a yaklaşması ve yörüngesinden geçmesini kapsayan toplam altı haftalık süreçte çekilen fotoğrafları içeriyor. Videoda yer alan en etkileyici görüntülerden biri, Plüton’un uydusu Charon ile uzak mesafeden elde edilen yörünge hareketi. Manzara, keşfedilmesinden 85 yıl sonra ulaşılan Plüton sisteminin ilk net görüntüsünü temsil ediyor.

Ardından, Plüton’un dev kalbi içinde yer alan Sputnik Planitia ovasına yakın çekim görüntüler başlıyor. Sputnik Planitia’nın detaylı görüntüleri, bir gün Plüton’a gönderilecek keşif araçlarının muhtemel iniş noktalarını içeriyor.

Plüton’un renkli küresel haritası. [NASA/JHUAPL/SwRI]

Kuiper’deki diğer randevu 2019’da

Plüton’un renkli görüntülerinin hazırlanması için siyah-beyaz kareler ile düşük çözünürlüklü Ralph renkli kameranın çektiği fotoğraflar kullanıldı. Siyah-beyaz kareler düzenlenerek olabildiğince pürüzsüz hale getirildi. Ardından renkli fotoğraflar ile birleştirildi. Ardından Plüton’un yüzeyine yaklaşıyormuş izlenimi veren simülasyon hazırlandı.

New Horizons, Plüton’a ulaşmak için 9,5 yıl boyunca 4,5 milyar kilometreden fazla yol kat etti. 14 Temmuz 2015’te yaşanan tarihi buluşmada, Plüton’un yüzeyine 12,500 kilometre kadar yaklaştı. New Horizons, Plüton’dan elde ettiği verilerin aktarımını Ekim 2016’da tamamlamıştı.

Uzay aracının kalan yakıtıyla gideceği bir sonraki hedef, Kuiper Kuşağı’nın derinliklerinde yer alan 2014 MU69. Buluşma, 1 Ocak 2019’da yaşanacak.

New Horizons’ın Plüton’da yaptığı keşiflerin arşivine bakmak istereniz tıklayın.