Plüton’un olağanüstü yakım çekim fotoğrafları

0
4373
pluton closeup 055555
pluton closeup 055555

NASA’nın New Horizons uzay aracı, 14 Temmuz günü yaptığı tarihi geçişin ardından Dünya’ya bugüne dek görülen en detaylı Plüton fotoğraflarını gönderdi.

Piksel başına çözünürlüğü 77 ile 85 metre arasında değişen en yeni fotoğraflarda, Plüton’un yüzeyindeki kraterler, dağlar ve buzul ovalar net bir şekilde görülebiliyor.

NASA Bilim Görevi Direktörü John Grunsfeld, “Plüton’un yüzeyindeki farklı yapıları gösteren fotoğraflar, robotik uzay araçlarının keşif gücünü ortaya koyuyor” ifadesini kullandı. Grunsfeld’in sözlerinde ne kadar haklı olduğu, sadece piyano büyüklüğündeki uzay aracının bugüne dek gönderdiği verilerde yeterince gözler önüne serildi.

Sputnik Planum'un kıyısında yer alan buzul dağların iç içe geçmiş görüntüsü, buzul akıntılarla zamanla bir araya toplandıkları düşüncesini güçlendiriyor. [NASA/JHUAPL/SwRI]
Sputnik Planum’un kıyısında yer alan buzul dağların iç içe geçmiş görüntüsü, buzul akıntılarla zamanla bir araya toplandıkları düşüncesini güçlendiriyor. [NASA/JHUAPL/SwRI]
New Horizons’ın 4,8 milyar ötedeki Plüton’dan gönderdiği en yeni fotoğraflar, 80 kilometre genişliğindeki bir alanı gösteriyor. Fotoğraf, Plüton’un ‘kalbinde’ ve güney kutup noktasında bulunan Sputnik Planum ovasından 800 kilometre kuzeybatıdaki bir alanı kapsıyor.

Fotoğrafa tek parça olarak yüksek çözünürlükte bakmak isterseniz tıklayın.
NASA, Al-Idrisi dağlarının yer aldığı bölgeye ait fotoğrafları gözleri kamaştıran bir videoda bir araya getirdi.

Plüton haritasından 6 kat daha net çözünürlük

New Horizons görevinin başında yer alan Southwest Araştırma Enstitüsü’nden (SwRI) Alan Stern, “Yeni görüntüler Plüton’un jeolojisi hakkında nefes kesen süper yüksek çözünürlüklü detaylar sunuyor… Venüs ve Mars’a ait bu denli net görüntüler keşfedilmelerinden on yıllar sonra bile elde edilememişti. Plüton’un katerlerini, dağlarını ve buzul ovalarını ise New Horizons’ın geçisinden sadece beş ay sonra görüyoruz… Bu fotoğraflar üzerinde yapabileceğimiz bilimsel çalışma imkanı inanılmaz” ifadesini kullandı.

Plüton’un yüzeyine ait etkileyici detaylar, New Horizons’ın LORRI kamerası tarafından elde edildi. Görüntüler, New Horizons Plüton’a en yakın mesafeye gelmeden 15 dakika önce, yaklaşık 17 bin kilometre uzaklıktan elde edildi.

Plüton'un bozuk yapılarını gösteren fotoğraf, güçlü erozyon izleri taşıyor. [NASA/JHUAPL/SwRI]
Plüton’un bozuk yapılarını gösteren fotoğraf, güçlü erozyon izleri taşıyor. [NASA/JHUAPL/SwRI]
LORRI, Ralph/Çokluspektral Görsel Görüntüleme Kamerası (MVIC) yüzeyi taradığı esnada her üç saniyede bir fotoğraf çekerek görüntüleri elde etti.

New Horizons ekibi, fotoğrafların Plüton’un küresel haritasından altı, Voyager-2’nin 1989’da Neptün’ün Triton uydusuna ait görüntülerinden ise 5 kat daha iyi çözünürlükte olduğunu belirtti. ‘Aksi uydu’ Triton, Plüton’un kuzeni kabul ediliyor.

Buzul ovadaki yapıları gösteren fotoğraf, çarpışma kraterlerinin iç duvarlarını ortaya çıkaracak kadar detay sunuyor. [NASA/JHUAPL/SwRI]
Buzul ovadaki yapıları gösteren fotoğraf, çarpışma kraterlerinin iç duvarlarını ortaya çıkaracak kadar detay sunuyor. [NASA/JHUAPL/SwRI]