Perşembe, Eylül 19, 2024
More

    Portekizli denizanası New Jersey’e saldırıyor

    Körfez akıntısının kuzeyinde gezindiği bilinen tehlikeli bir deniz canlısı, ABD kıyılarına çıkartma yapmaya başlayınca yetkililer uyarıda bulundu.

    Mavi şişe (bluebottle) adıyla da bilinen ‘Portuguese Man o’ War’ (Physalia physalis) adlı deniz canlısı, hiç görülmediği New Jersey sahillerine akın ediyor. Görünümü benziyor olsa da mavi şişe aslında bir denizanası değil bir ‘Siphonophorae.’ Bu canlı türü çok hücreli, poliplerden oluşan ve genelde şeffraf tek bir organizmadan oluşuyor. İğneleriyle ortalama bir denizanasından katlarca daha fazla acı vermesiyle bilinen mavi şişe, bu nedenle ‘yüzen terör’ unvanını da almış.

    [O.S.F./Animals Animals—Earth Scenes]
    [O.S.F./Animals Animals—Earth Scenes]
    Long Beach Island kumsallarına yüzlercesi çıkarma yapan mavi şişe, kendisine hiç alışkın olmayan coğrafyada paniğe neden oldu. Hatta NBC News muhabirlerinden biri ‘ısırması halinde deniz canlısının öldürücü olabileceğini’ belirtti.

    Daha rasyonel bir açıklama yapan Harvy Cedars Sahil Güvenlik yetkilileri ise ‘kuzeydoğudan esen rüzgarın etkisiyle Körfez Akıntısı’nın sıcak sularının yosunlarla beraber bölgeye özgü olmayan canlıları beraberinde taşıdığını, mavi şişeye karşı dikkatli olunması gerektiğini’ belirtti.

    Mashable ise bir mavi şişeye rastlanması halinde yapılması gerekenleri kısaca özetledi: Sakın elinize almayın. Eğer iğneleri batarsa hemen kumsala çıkın ve tüm parçalarını temizleyin ve yarayı deniz suyu ile yıkayın. Sonra da yarayı iyileşmesi için kendi haline bırakın.

    Etle besleniyor

    National Geographic’te yer alan bilgilere göre, sualtında boyları 50 metreye kadar ulaşabilen mavi şişeler, ortalama 30 metre uzunluğunda oluyor. Kısaca dokungaçları genelde 30 metre uzunluğu geride bırakıyor.

    Mavi şişelerin yayılma alanı.

    Etobur olan denizanası, adını Portekiz’den alsa da okyanusların sıcak sularında yaklaşık 1,000 üyeli gruplar halinde geziniyor. Uzun dokungaçlarıyla plankton ve balıklara yapışıp onları hareketsiz hale getiriyor ve yiyor.

    Hareket kabiliyeti olmayan denizanası, akıntılar onları nereye sürüklerse oraya gidiyor. Tehlike anında balonlarını söndürüp geçici olarak su altına batabiliyorlar. Bu esnada dalış yapıyorsanız kafanıza yapışmaları da mümkün.

    Bir gün rastlama olasılığına karşılık bu bilgiler aklınızda bulunsun.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler