pr 02
pr 02

Nüfusu 3,5 milyon olan takımada ülkesi Porto Riko’da hafta başında yaşanan elektrik kesintisi, toplamda 1,5 milyon müşteriyi etkiledi. Ülkenin bir anda karanlığa gömüldüğü anlar, Suomi NPP uydusu üzerindeki Görünür Kızılötesi Görüntü Radyometre Birimi (VIRRS) tarafından görüntülendi.

Uydunun çektiği ilk fotoğraf, 21 Eylül akşamı yerel saatlee 02.50’de çekildi. İkinci fotoğraf ise 22 Eylül’de 02.31’de elde edildi. İkinci karede, Ay ışığının okyanus yüzeyine farklı açılardan çarpması sebebiyle su daha parlak görünüyor.

Aguirre enerji santralinde çıkan yangın, bir şalterin aşırı ısınmasından dolayı 8000 litrelik mineral yağ tankının patlamasından kaynaklandı. 3 dönümlük alanı etkileyen yangın, elektrik kesintisi nedeniyle okulların iki günlüğüne kapanma saatini bile etkiledi.

Durum iyi değil

Elektrik kesintisi esnasında olağanüstü hal ilan edilen ülkede, karanlıkta kalan nüfusun yüzde 20’sine ancak Cuma günü elektrik verilebildi. 230000 Volt’luk iletim hatlarında devam eden sorun, elektriğin ülke geneline dağıtılmasını engelliyor.

Uzun yıllardır ekonomik bunalım ile mücadele eden Porto Riko’da en büyük enerji firması 9 milyar dolarlık bir borca batmış durumda. Daha da kötüsü, firma yolsuzluk iddiaları ile meşgul.

Previous articleFalcon 9’un patlama nedeni ‘helyum sistemindeki sızıntı’ olabilir
Next articleTembel tatilcilerin yeni gözbebeği: Akıllı valiz “Cowarobot”
Müfit Yılmaz Gökmen
Editörlük kariyerine 2009'da hurriyet.com.tr dış haberler masasında başladı. Şubat 2012'de ntvmsnbc (ntv.com.tr) bilim-teknoloji editörü oldu. İki yıl süren bu tecrübenin ardından iki yıl Al Jazeera Türk bilim-teknoloji editörlüğü yaptı. Bugün DijitalX'in yanı sıra bugün farklı mecralar için de içerik üretmeye devam ediyor.