Proxima Centauri’den Dünya Dışı Bir Medeniyete Ait Sinyal Gelmiş Olabilir

0
10068
parkes telescope wikimediacommons
parkes telescope wikimediacommons

The Guardian’da yer alan habere göre, Dünya dışı akıllı medeniyetlerin izlerini arayan astronomlar gezegenimize en yakın yıldız sistemini temsil eden
Proxima Centauri’den gelen heyecan verici bir sinyal tespit etti.

Proxima Centauri, yaşanabilir bölgesinde keşfedilen Dünya benzeri (olduğu düşünülen) gezegen ile astronomların fazlasıyla dikkatini çeken bir yıldız sistemi. The Guardian tarafından duyurulan ancak henüz resmi olarak yayınlanmayan bilgilere göre, Proxima Centauri’den Dünya dışı akıllı yaşama işaret edebilecek bir sinyal alındı. Aslına bakarsanız, sinyal Nisan ve Mayıs 2019’da Avustralya’da yer alan Parkes radyo teleskobu ile yakalandı. Güneş Sistemi’nin dışından gelebilecek uzaylı medeniyetlere ait sinyalleri yakalamayı amaçlayan Breaktrough Listen projesinin bünyesinde yer alan teleskobun yakaladığı radyo dalgasının şiddeti 982 MHz.

Sinyal, söz konusu tarihlerde alındıktan sonra tekrar tespit edilmedi. Scientific American tarafından dikkat çekilen nokta, tespit edilen oldukça dar radyo spektrumun insan yapımı uydu ve uzay araçlarından muaf olması. California Üniversitesi’nden Andrew Siemion, “Sinyalin birçok kontrolümüzü geçmesini sağlayan farklı özellikleri var ve henüz bunları tanımlayamıyoruz” ifadesini kullandı.

Siemion açıklamasında radyo spektrumunun oldukça dar olmasının altını çizerek, “elektromanyetik enerjinin bu denli yoğunlaşmasını sağlayan doğal bir sebep bilmediklerini ve sinyalin belki de plazma fiziklerinde bilinmeyen bir etkileşimden kaynaklanmış olabileceğini” belirtti. Daha da önemlisi, “Şu an için bildiğimiz tek kaynak teknolojik olabilir” ifadesini kullandı.

Breakthrough Listen projesi kapsamında Dünya’daki kaynaklar, Güneş’in saçtığı radyo dalgaları ve Güneş Sistemi’nin ötesi olmak üzere birçok sinyal inceleniyor. Söz konusu ölçekte çok fazla radyo dalgası geziniyor olsa da, Parkes Teleskobu tarafından yakalanan sinyalin 4,2 ışık yılı mesafeden, Proxima Centauri’den geldiği çok iyi biliniyor. Sinyalin, gözlemlendiği esnada hafif değiştiği ve bu değişimin bir gezegenin hareketinden kaynaklanmış olabileceği belirtildi. Bu değişim, Dünya’dan %17 daha büyük olduğu bilinen kayalık Proxima Centauri b tarafından kaynaklanmış olabilir mi?

40 Yılın Ardından Yakalanan En Önemli İkinci Sinyal

The Guardian haberinde Parkes Teleskobu ile yapılan gözleme doğrudan erişimi bulunduğu belirtilen ancak adı açıklanmayan bir kişinin ifadeleri de yer aldı. İsmi saklı kaynağa göre “Wow! sinyalinden bu yana uzaylı bir medeniyet ile yapılan iletişime dair en önemli gelişme” yaşanmış olabilir. Kısa bir süre önce Gaia uzay teleskobunun verilerini kullanan bir astronom, 1977 yılında tespit edilen ünlü sinyalin kaynağı olabilecek yıldız sistemini bulmuş olabileceğini öne sürmüştü.

Proxima Centauri’den geldiği anlaşılan sinyal hakkında heyecanlı açıklamalarda bulunan tek kişi Andres Siemion veya ismi gizli (muhtemel) araştırmacı değil. Breakthrough Listen adına sinyalin analizini yapan ekipte yer alan Pennsylvania State Üniversitesi’nden Sofia Sheikh, “Projede bugüne kadar tespit edilen en heyecan verici sinyali elde ettik… Daha önce bu kadar çok filtreden geçirildiğinde bir sinyal değişimine tanık olmamıştık” ifadesini kullandı.

Scientific American’a açıklama yapan Sheikh, sinyali “Breakthrough Listen 1 Candidate 1, yani BLC1” olarak adlandırdıklarını belirtti.

Bundan sonra ne mi olacak? Scientific American’a konuşan Cornell Üniversitesi’nden radyo astronom Shami Chatterjee çok güzel özetliyor: “Eğer Dünya dışı akıllı yaşam izi ise sinyalin tek bir kez duyulmakla kalacağı düşük bir ihtimal… Eğer bağımsız bir ekip veya bağımsız bir gözlemevi aynı sinyali tekrar yakalarsa, evet, gerçekten Dünya dışı yaşam izi olabilir. Sinyalin tekrar yakalanmayacağı üzerine bahse girerdim ama aynı zamanda yanlış çıkmayı da isterdim.”

İlginizi çeker mi?

Wow! Sinyalinin Kaynağı 40 Yılın Ardından Bulunmuş Olabilir Mi?

En Az Dört Uzaylı Irkı Dünya’yı Ziyaret Ediyor

ABD’li Subayın Gizli Günlüğü Roswell Kazası’nı Aydınlatabilir Mi?