SpaceX’in ‘Hyperloop’ yarışmasında son aşamaya gelindi!

0
3493

SpaceX, geçen hafta sonu Kaliforniya, Hawthorne genel merkezinde Hyperloop kapsül yarışmasına ev sahipliği yaptı. Üniversite ve kolej öğrencilerine yönelik olan bu yarışmanın asıl amacı yenilikçiliği teşvik etmek ve bu devrim niteliğindeki ulaşım yönteminin gelişimini hızlandırmaktı.

2016’da Tasarım Aşaması turundan buraya gelmeye hak kazanan 30 takım, kapsüllerini SpaceX’in genel merkezinin dışındaki 1,25 kilometrelik test pistine getirdiler.

Öğrenci takımları kapsül tasarımlarını düşük basınçlı ortamlarda, ilk kez test pistinde çalıştırma şansına sahip oldular.

Hayal etmeyi bırakmayan ve üreten insan: Elon Musk

Elon, potansiyel olarak oldukça sürdürülebilir bir ulaşım sistemi olan Hyperloop’a ilişkin bir beyaz bülten yayınlamasından bu yana çok şey yaşandı. 2013’te açık kaynak konsepti olarak piyasaya sürülen teknoloji, yolcuların düşük basınçlı tüplerle saatte 1000 kilometreden fazla bir hızda yolculuk yaptığını gösteriyordu.

Bir dizi şirket şu anda tam ölçekli ticari Hyperloop trenleri geliştiriyor olmasına rağmen, Musk ve sahibi olduğu uzay şirketi SpaceX, alanda yeniliği hızlandırmak için küresel bir öğrenci yarışması yürütüyor.

2015’te kesin olarak başlatılan yarışma için SpaceX mühendisleri dünyanın dört bir yanında gelen öğrenci takımları tarafından inşa edilen yarım boyutlu kapsül kutuları yoğun bir şekilde incelediler. Musk, İsviçre’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın (LHC) ardından dünyanın ikinci büyük vakum odasının 1km uzunluğundaki bu tüp olduğunu vurguladığı sırada takımlar Pazar gününe denk gelen yarışma gününde test aşamalarını tamamlamışlardı.

Şimdi gösteri zamanı!

Yarışmaya katılmak üzere seçilen 30 takım vardı,ancak sadece üç takım yarışabildi. Nedeni ise her bir takım, diğer rakipleriyle rekabet edebilmek için yapısal bütünlük ve vakum haznesi içerisindeki dayanıklılığını test etmek zorundaydı.

Yarışmada boy göstermeyi başaran bu takı+mlar MIT’den bir ekip, Delft Üniversitesi’nden bir ekip ve Münih Teknik Üniversitesi’nden bir öğrenci ekibinin oluşturduğu WARR takımıydı. Takımlar tüp şeklindeki test tünelinde kapsüllerini denediler. Bu takımlar arasında en yüksek hıza ulaşan saatte yaklaşık 90 kilometre maksimum hıza ulaşan WARR takımı oldu.

[Umut Yıldız]
Açıkca söylemek gerekirse 1 km uzunluğundaki tüp, kapsülleri Hyperloop teknolojisinin arzuladığı saatte 300 km gibi çok daha yüksek hızlara ulaştıramıyor ve görülen bu tasarımlar bu hızdaki teknoloji için henüz çok erken konumdalar.

Yarışma sonrası açıklandığı üzere, Hollandalı bir okul olan Delft tasarım dalında en iyi puanı alırken, Münih Teknik Üniversitesi en hızlısı olandı. 2016’daki aşamada en iyi tasarım ödülünün sahibi olan MIT, bu sefer yarışmayı üçüncü sırada tamamladı.

Ek olarak, UMD Loop, Virginia Tech ve Washington Üniversitesi ekipleri de nitelikli olmalarına rağmen zaman eksikliği yüzünden ilk üç sıradaki katımlar arasındaki rekabete katılamadılar.

Yarışmanın son aşaması bu yaz gerçekleşecek

Evet, henüz ortada kesin bir tarih olmasa bile yarışmanın son aşaması 2017 yazı için gerçekleştirilecek. Bu sefer kendi kapsüllerini yarıştırmak için testleri geçemeseler bile, son aşama için seçilen 30 takımın tamamı olanak halinde orada yarışabilecek.

Son aşama çok daha geniş bir yarışma kulvarı göreceğiz anlaşılan. Tabii ki; diğer takımların şu andan itibaren ilk test aşamalarında başarısız olmalarına neden olan sorunlarını çözebilmeleri koşuluyla.

“Competition Weekend II” olarak adlandırılan son aşamada, final turuna katılan takımlar sırasıyla yükleme, fırlatma ve yükü boşaltma kulvarlarında değerlendirilecekler.

Deneme çalışmalarını tamamlayan sadece üç takım olmasına rağmen, yarışmanın final aşaması katılacak tüm takımlara açık.

Ve işte tüm ödüllerin bir listesi:

  • Delft Üniversitesi: En Yüksek Genel Puan; Tasarım ve Yapı Ödülü
  • Münih Teknik Üniversitesi (WARR Hyperloop): En Hızlı Kapsül Ödülü
  • MIT: Güvenlik ve Dayanıklılık Ödülü
  • Maryland Üniversitesi (UMD Loop): Performans Ödülü
  • Wisconsin-Madison Üniversitesi (Badgerloop): Yenilikçi Kapsül Ödülü
  • rLoop (Bir okulla ilişkisiz tek takım): Yenilikçi Kapsül Ödülü

İlginizi çekebilir:
Helsinki ile Stockholm arası 28 dk olacak mı?