Teegarden yıldızının yakınlarında iki Dünya benzeri gezegen keşfedildi

0
4840
teegarden
teegarden

Uluslararası araştırma ekibi gezegenimize en yakın yıldızlardan Teegarden yörüngesinde iki Dünya benzeri gezegen keşfedildiğini duyurdu.

Dünya’dan 12.5 ışık yılı mesafede yer alan ve bilinen en küçük yıldızlar arasında yer alan Teegarden yörüngesinde iki Dünya benzeri bulunduğu açıklandı.

Göttingen Üniversitesi’nin başını çektiği araştırma birçok ilgi çekici detay içeriyor. Güneş Sistemi’ne çok yakın olmasına rağmen henüz 2003 yılında keşfedilen Teegarden yıldızı, Güneş’ten yaklaşık 10 kat daha soğuk (yüzey sıcaklığı yaklaşık 2,700 derece). Küçük yıldızın yörüngesinde yapılan şaşırtıcı keşif üç yıl süren gözlemlerin sonucunda geldi.

Astronomy and Astrophysics dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, veriler Teegarden yörüngesinde iki Dünya benzeri gezegenin varlığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Araştırmanın başında yer alan Mathias Zechmeister, “İki gezegenin de Güneş Sistemi’nin iç kısmındaki gezegenleri anımsattığını, her ikisinin de yaşanabilir bölgede (Goldilocks zone) yer aldığını ve Dünya’dan biraz daha yüksek kütleye sahip olduğunu” belirtti.

Astrnomlar, iki gezegenin daha büyük bir sistemin parçası olabileceğini düşünüyor. Göttingen Üniversitesi’nden Profesör Stefan Dreizler, “Birçok yıldız çok sayıda gezegenin bulunduğu sistemler ile çevrelenmiş durumda” ifadesini kullandı.

Teegarden, astronomların yörüngesindeki gezegenin kütlesini direkt ölçmeyi başardıkları en küçük yıldızı temsil ediyor. Profesör Angsar Reiners, “Hafif yıldızların çevresindeki gezegenleri keşfetmeyi amaçlayan Carmenas projesi için büyük bir başarı elde edildiğini” belirtti.

Benzer yıldızların etrafındaki gezegen sistemlerinin varlığı biliniyor olsa da, bugüne kadar sakladıkları gezegenler geçiş yöntemi ile keşfedildi. Söz konusu yöntem, gezegenlerin yıldızlarının önünden geçerken oluşturduları parlaklık değişimi ile tespit edilmelerini sağlıyor. İki yeni gezegen için bu yöntem uygulanmadı. Ancak Teegarden sistemininin kendi içinde bir özelliği var: Yıldızın yörüngesinden Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin Güneş önünden geçişi takip edilebiliyor.

Reiners, “Eğer yeni dünyalarda yaşayan birisi olsaydı geçiş yöntemi ile Dünya’yı görme şansı olurdu” dedi. Teegarden yıldızındaki keşif ile Carmanes projesinde bugüne dek 10 ve 11’inci gezegenler ortaya çıkarılmış oldu.

Carmanes projesinde yer alan üniversite ve kurumlar şu şekilde: Göttingen Üniversitesi, Hamburg Üniversitesi, Heidelberg Üniversitesi ve Madrid Üniversitesi. Max-Planck Astronomi Enstitüsü, Institutes Consejo Superior de Investigaciones Científicas in Barcelona, Granada ve Madrid. Thüringer Landessternwarte, Instituto de Astrofísica de Canarias ve Calar-Alto Gözlemevi.

İlginizi çekebilir:

Astronomide bir ilk: Bebek yıldızın yörüngesinde dört gezegen keşfedildi

Yörüngelerinde uydu bulunduğu düşünülen 121 dev gezegen keşfedildi

Plüton’un ötesinde yeni cüce gezegen keşfedildi

Güneş Sistemi’ndeki en uzak gezegen keşfedildi