Çarşamba, Ekim 9, 2024
More

    Tek Bir Bitcoin İşlemi İki iPhone 12 Mini Kadar E-Atık Üretiyor

    Küresel ısınma söz konusu olduğunda aklımıza genelde karayolu trafiği gelse de, kripto para işlemleri tükettikleri devasa elektriğin yanı sıra CO2 emisyonunda da önemli rol oynuyor. Gözlerden kaçan bir diğer detay da elektronik atıklar.

    Digiconomist tarafından sunulan verilere göre, yıllık Bitcoin işlemlerinin yıllık karbon ayak izi 77,54 metrik ton C02 (Umman’a eşit). Bitcoin işlemleri için harcanan yıllık enerji miktarı ise 163,24 TW/s (Mısır ile eşit). Aynı raporda belirtilen e-atık mikrarı ise yıllık 22,80 kiloton.

    Bitcoin işlemlerinin ne kadar e-atık ürettiğine dair yapılan bir diğer araştırma, Resources, Conservation ve Recycling dergisinde yayımlandı. Araştırmacıların dikkat çektiği nokta, e-atıkların temel nedeni başta BTC madenciliği yapmak için kullanılan ASIC bilgisayar çipleri olmak üzere madencilik cihazlarının kısa ömürlü olması.

    The Guardian’da bu hususta not düşülen bir bilgi, ASIC çiplerinin sürekli güncellenmesi ve ortalama kullanım ömürlerinin 1,29 yıl olarak belirmesi. Haliyle, kısa sürede kullanılıp atılan cihazlar ciddi bir e-atık sorunu da ortaya çıkarıyor.

    Raporda verilen ve Digiconomist’te sunulan Eylül 2021’e ait veriler, BTC ağının yılda 30,7 kiloton e-atık ürettiğini gösteriyor. Bu miktar, Hollanda’nın uıllık küçük IT (bilişim teknolojileri) atıkları miktarı kadar.

    Söz konusu değer 900 bin kg e-atık anlamına geliyor. Analizler, her bir BTC işleminin 272 gram e-atık ürettiğini ortaya koyarken, The Guardina’a göre bu miktar iki iPhone 12 Mini demek.

    E-Atık Sorunu Hızla Büyüyebilir

    Milyonlarca iPhone 12 Mini’den oluşan bir dağ düşünüldüğünde, BTC işlemlerinin neden olduğu kirliliği kafada canlandırmak daha kolay. Daha da kötüsü, milyonlarca elektronik cihaz doğaya zehirli kimyasallar ve ağır metallar saçıyor. Geri dönüşüm planlarının yetersiz kalması, sorunun gelecekte kontrolden çıkabileceği anlamına gelebilir.

    ASIC çipleri BTC fifyatları ve karları arttığı sürece kullanılmaya devam edecektir. Öte yandan madencileri çipleri tekrar kullanmaktan alıkoyan sebepler mevcut. Birincisi, donanım bulundurma maliyeti, ikincisi bulunduruldukları sürece kar getirme oranlarının azalması.

    Yakın geleceğe yönelik tahminler, BTC fiyatının 60.000 barajını aşması halinde yıllık atık miktarının 64,4 kiltona çıkacağı.

    Kaynak: Gizmodo

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler