‘Teknik ekibiniz kararlılığınızdan daha önemli’

0
4330
Scorp webrazzi summit
Scorp webrazzi summit

Türkiye’de düzenlenen önemli teknoloji etkinliklerinden biri olan Webrazzi Summit , geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yoğun bir katılıma sahne oldu. Genç startup’ların başını çeken genç girişimcilerden yerli ve yabancı çok sayıda yönetici ve yatırımcının yer aldığı zirvede eksikliği göze batan tek alan ise medyaydı. Geçmişte iki defa katıldığım zirvenin röportaj ve çekimlerle son derece renkli geçen havası, bu sefer karşısında medyadan birini görünce şaşkına dönen onlarca genç girişimciyle yama edilmiş durumdaydı.

Zirvede dikkatle dinlediğim sunumlardan biri Panda.Network kurucusu Ahmet Sülek, Ingenious CEO’su Burak Adalı ve Scorp kurucu ortakları İzzet Zakuko ve Sercan Işık’ın katıldığı paneldi. Olgunlaşma aşamasında olan girişimlerin yurt dışı yatırımı yapmasını şart olarak gören dört genç isim, Türkiye’nin büyük marka haline gelme aşamasında yeterli olmayacağını özetler gibiydi. Bir önceki sunumda söz alan Maçkolik kurucu ortağı Erdem Yurdanur’un sözleri de Türkiye’nin yatırımcı ekosistemi açısından halen çok gerilerde olduğunu fazlasıyla vurguladı.

Açıkçası masa başında foto galeri yapmanın habercilik olduğu ülkemizde girişimcilerin medya yoksunu kalmasının çok büyük bir engel oluşturmadığı izlenimin aldım. Haber içeriğindeki kalitenin yerlerde süründüğü ülkemizde belli bir seviyeyi aşabilen girişimciler medya desteği yetersiz olsa da yollarına devam etmesini biliyor. Sosyal medyayı çok iyi kullanıyor, PR çalışmalarını kendileri yürütüyor, melek yatırımcılarla iyi ilişkiler kuruyorlar. Şartları giderek zorlaşan Türkiye ekosisteminde ayakta kalabilenler, artık kolay kolay tersine çevrilmeyecek bir başarı grafiği çizmeye başlıyor.

Sözünü ettiğim girişimlerden biri, son üç ayda kullanıcı sayısını yaklaşık 400 bin artıran Scorp. Kuruluş hikayesine daha önce değindiğim Scorp’un kurucu ortağı Sercan Işık ile kısa bir söyleşi yaptık. Sosyal medya bilgini bir girişimci olarak, ilerideki hedeflerini anlatırken birçok ipucu vermekten geri kalmadı.

Scorp için yaz aylarından bu yana ne değişti?

Android uygulamamız hayata geçti. Henüz video yükleme içeriği yok ancak arşivdeki videolar izlenebiliyor. Önümüzdeki birkaç hafta içinde Android’de video içeriği aktif olacak. Kullanıcı sayımız 900 bine ulaştı. Bu süreçte Fox ile anlaştık. Yayınlanan dizilerde Instagram, Twitter hashtag’leriyle beraber Scorp da beliriyor. Buradan yola çıkarak Scorp’un sosyal medyada bir güç haline geldiğini söyleyebiliriz.

Yeni yatırım miktarı ne kadar olacak?

Aldığımız 250 bin dolarlık yatırımın ardından şimdi 1 milyon dolarlık ikinci bir yatırım alacağız. Gelecek yatırımla ABD veya bir diğer ülkeye ikinci pazar olarak açılmayı hedefliyoruz. Yeni bir pazara açılarak, sosyal medya yatırımının Türkiye’yle sınırlı kalmasını önlemiş olacağız. Eğer ülke içinde sınırlı kalırsak sadece satış ve kar amaçlı olan ve ekonomiye katma değer sağlamayan bir yapıya dönüşme riskimiz var. Bunun ötesine geçebilmek için küresel alanda şansımızı denemek istiyoruz ve Scorp’un Türkiye dışındaki pazarlara uyumlu olduğunu düşünüyoruz.

Yurt dışında hedef kitleniz kim?

Yurt dışında ana hedefimiz Türkiye’deki gibi üniversiteler olacak. İzzet ile halen üniversite öğrencisiyiz. Bundan faydalanarak öğrenci değişimi programlarına katılacağız ve doğrudan hedef aldığımız pazarda kendimiz çalışmalara devam edeceğiz. Scorp’un geliştirilme sürecindeki çalışmalarımızı yine aynı dinamiklerle yeni pazarda gerçekleştireceğiz.

‘Android’e düşen uygulama kalite sorunu yaşıyor’ endişesi var mı?

Android’de uygulamanın kalitesinin düşüyor olduğu düşüncesi mobil işletim sisteminin kendisinden çok, kullanıcı sayısının daha fazla olmasından kaynaklanıyor. Ekonomik durumu farklı olan çok sayıda kullanıcı çeşitli mobil cihazlarla her türlü uygulamaya ulaşabiliyor. Bu durum kitlenin rengini çok artırıyor ve istenmeyen içerik de artabiliyor.

Bunu engellemek için teknik alanda daha fazla çaba göstereceğiz. Hazırlayacağımız algoritmalar uygunsuz içeriğin paylaşılmasının olabildiğince önüne geçecek. Bu aşamada kullanıcıların şikayetlerini dikkatli bir şekilde değerlendireceğiz. Bu konunun çok önemli olduğunun farkındayız çünkü bu bir algı meselesi. Örneğin Periscope’da böyle bir durum yaşandı ve Android kullanıcıları arttıkça uygulamanın kalitesinin düştüğü söylenmeye başladı. Biz bu algıyı daha iyi yöneteceğiz.

Girişimcilerin mizahta gösterdiği yaratıcılığı ürüne sokması için ne yapması lazım?

Bu konuda klişe sözler söylemek istemiyorum. Bu konuda net olarak söyleyebileceğim, teknik taraftaki insan kaynağının çok önemli olduğu. Teknik ekibiniz sabit olmak zorunda. Eğer bir girişim yapacaksanız teknik çalışanlarınız dışarıdan çalışmamalı, şirket içinde olmalı. Dahası bu insanlar sizin ortağınız olmalı çünkü işinizin devamını sağlayanlar onlar. Diğer konuları kararlılık, inanç, işinize olan aşkla hallediyorsunuz ama kritik olan kısım teknik.

2016 planları neler?

Scorp’un Kasım sonunda 1 milyon kullanıcıya ulaşmasını hedefliyoruz. Ayrıca yeni bir pazara adım atacağız. Alacağımız yatırımın ardından büyük olasılıkla ABD’ye yöneleceğiz. Yatırımın büyük kısmı da bahsettiğim gibi teknik personel ve işlere ayrılacak. Geri kalanı pazarlama çalışmalarına ayrılacak. Nihai hedefimiz ise uluslararası alanda güçlü bir sosyal medya haline gelmek.