Uzayda bir yıllık görev sona erdi

0
5031
kelly 900958
kelly 900958

Mars’a yapılacak görevler başta olmak üzere derin uzay görevlerinin insan vücudu üzerindeki etkilerini gözlemlemek amacıyla 340 gün Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) kalan Scott Kelly ile Mikhail Kornienko, bu sabah TSİ 06.26’da Kazakistan’a iniş yaptı. İki isim, 4 Eylül 2015’te UUİ mürettebatına katılan kozmonot Sergey Volkov ile beraber Soyuz TMA-18M uzay aracıyla Dünya’ya döndü.

Bir NASA astronotunun ilk kez bir yıl uzayda yaptığı görevde, Kelly ve Kornienko 21’inci yüzyıl boyunca yapılacak derin uzay görevleri için çok önemli deneyler gerçekleştirdi. İkilinin UUİ’de yer aldığı sürede 400’den fazla bilimsel deney gerçekleştirilirken, Kelly ve Kornienko insan vücudunun uzun süreli uzay görevlerinde maruz kaldığı yerçekimi, radyasyon ve stres gibi faktörlere karşı direncini kendileri üzerinde gözlemledi.

Kelly'nin yörüngeden paylaştığı son fotoğraf.[Twitter/@StationCDRKelly]
Kelly’nin yörüngeden paylaştığı son fotoğraf.[Twitter/@StationCDRKelly]
NASA, Kelly’nin ikiz kardeşi ve kendisi gibi astronot olan Mark Kelly’nin katılımıyla Dünya-UUİ ile paralel deneyler gerçekleştirerek, astronotun fiziksel ve zihinsel değişimlerini analiz etme şansı buldu. NASA’nın en önem verdiği araştırmalardan biri, yerçekimsiz ortamda vücut sıvısının akışı oldu. NASA, yerçekimsiz ortamda vücudun üst kısmında artan sıvı akışının kafa içi basıncı artırıyor olabileceğini belirterek, elde edilen bulguların derin uzay görevlerinde büyük fayda sağlayacağını belirtti.

Dünya’da yapılan araştırmalarda, sıvıları tekrar bacaklara göndermek için Rus yapımı ‘Chibis‘ cihazı kullanılıyor. NASA ve Roscosmos, vücuttaki sıvı değişimini gözlemlemek için gelecekteki uzay görevlerinde yer alacak mürettebatla da deneyler gerçekleştirecek.

Kelly'nin kamerasından son günbatımı [Twitter/@StationCDRKelly]
Kelly’nin kamerasından son günbatımı [Twitter/@StationCDRKelly]

Dünya gözlemlerinde altın yıl

Kelly ve Kornienko’nun bir yıllık görevi esnasında, UUİ Dünya nüfusunun yüzde 90’ını barındıran bölgeler üzerinde gezindiği bir rota izledi. Kelly’nin Twitter’dan her gün paylaştığı fotoğrafların yanı sıra, UUİ mürettebatı Dünya atmosferi ve yeryüzüne ait sayısız gözlem gerçekleştirdi.

Yapılan gözlemlerin yanı sıra ‘kara maddeyi‘ bulmak için yapılan deneyler artırıldı, uzay istasyonunun robotik görev kabiliyeti artırıldı ve Sidekick projesinde UUİ için özel geliştirilen Microsoft HoloLens ve ISS Viewscreen gibi yeni nesil donanımlar kullanılmaya başlandı. Dahası, Espresso makinesi ve 3D yazıcı gibi hayatı çok daha kolaylaştıran teknolojiler de hayata geçti.

[Twitter/@StationCDRKelly]
[Twitter/@StationCDRKelly]
Kelly ve Kornienko, Progress ve Dragon görevleri başarısız olmasına rağmen UUİ’de bulundukları süreçte 6 kargo uzay aracının gelişine tanıklık etti. Kelly, SpaceX’in firma olarak altıncı kargo görevinde gönderdiği Dragon’u ve Orbital ATK’in dördüncü kargo görevinde ateşlediği Cygnus kapsüllerini robotik kolla yakalayan astronot oldu.

Üç uzay yürüyüşünde yer alan Kelly, ilkinde uzay taksileri için hazırlanan kenetlenme noktası için çalıştı, ikincisinde soğutma sistemi tamiri ve genel bakım yaptı, üçüncüsünde ise mobil taşıma sistemi tamir edildi. Kelly ve Kornienko’nun Soyuz kapsülünü park etme görüntülerini de es geçemeyiz.

Cygnus kapsülü. [Twitter/@StationCDRKelly]
Cygnus kapsülü. [Twitter/@StationCDRKelly]
340 günde ABD, Rusya, Japonya, Danimarka, Kazakistan ve İngiltere olmak üzere altı farklı ülkeden astronot ve kozmonotun yer aldığı UUİ’de, kozmonot Gennady Padalka uzayda en fazla kalan insan rekorunu kırdı.

Kelly ve Kornienko’nun yer aldığı 47’nci Keşif Görevi, NASA astronotu Tim Kopra’nın komutanlığında devam ediyor. Kopra’ya ESA astronotu Tim Peake ve kozmonot Yuri Malenchenko eşlik ediyor. NASA astoronotu Jeff Williams ve Roscosmos kozmonotları Alexey Ovchinin ile Oleg Skripocha, 18 Mart’ta mürettebata katılacak.

Kelly'nin kamerasından son gündoğumu. [Twitter/@StationCDRKelly]
Kelly’nin kamerasından son gündoğumu. [Twitter/@StationCDRKelly]