Uzak bir yıldız sisteminden gelen sinyal gökbilimcileri şaşırttı

0
5232
kepler all planets may2016
kepler all planets may2016

Uluslararası bir grup gökbilimci, ilginç bir radyo sinyali keşfetti. Uzaylı kaynaklı olması muhtemel olan bu sinyal 95 ışık yılı uzaklığındaki bir yıldız sisteminden geliyor.

Evren’de dünya dışı varlık arayışında olan “SETI” (The Search for Extraterrestrial Intelligence) adlı topluluk, bu güçlü sinyali oldukça ilgi çekici ve farklı buldu ve sinyalin kaynağını düzenli olarak gözlemlemek üzere çalışmalara başladı.

Şimdiye kadar konu ilgili çok az bilgi paylaşıldı ancak Eylül sonu Guadalajara’da gerçekleşecek olan IAC‘de (International Astronautical Congress) daha fazla detaya ulaşabileceğiz.

Radyo sinyalinin tamamen farklı bir kaynaktan geliyor olma olasılığı oldukça yüksek. Bu olasılıkları elemek için dünyanın bir çok yerindeki radyo teleskobundan gözlemler yapılmak zorunda. Ne yazık ki, bu gözlemlerin yapılabilmesi şu ana kadar mümkün olmadı. Çünkü bu sinyali keşfedenler, bir yılı aşkın süredir bilinmeyen sebepler yüzünden bu durumu gizli tutuyorlardı.

Sinyal 15 Mayıs 2015’te SAO RAS (Special Astrophysical Observatory of the Russian Academy of Science) topluluğu tarafından Rusya’da keşfedildi.

Yörüngesinde gezegen olan sistemden geliyor

Evrendeki başka yaşam formlarını bulmak isteyen “SETI” gökbilimcileri, uzaydan gelen radyo sinyallerini dinliyor. Uzaylıların, eğer Dünya ile bağlantı kurmak isterlerse ışık hızıyla ilerleyen güçlü radyo sinyalleri gönderecekleri düşünülüyor. Bizler çok uzaktaki bir medeniyete mesaj göndermek isteseydik yapacağımız şey bu olurdu. Dolayısıyla şimdilik uzaylıların da bizim gibi hareket edeceklerini düşünüyoruz.

Ancak radyo dalgaları gibi elektromanyetik dalgalar uzayda doğal olarak da bulunabilir. Bu durum SETI’deki araştırmacıların işini zorlaştırıyor.

Şu ana kadar sinyalle ilgili bilinenler şunlar: Sinyal, Herkül takımyıldızında bulunan ve Dünya’dan 95 ışık yılı uzaklığındaki yıldız HD 164595 yönünden geliyor. HD 164595, Güneş benzeri bir yıldız ve 6.3 milyar yaşında (Güneş ise 4.5 milyar yaşında) ve Güneş’in kütlesinin 0.99 katı bir ağırlığa sahip.

Daha da önemlisi, HD 164595’in yörüngesinde Neptün’e benzeyen ancak sıcak olan bir gezegen mevcut. HD 164595 b adı verilen bu gezegenin yaşanılabilir olmadığı düşünülüyor. Ancak bu durumun tersinin de gerçek olabileceği daha detaylı bir inceleme yapılmadan göz ardı edilmemeli. Ayrıca, HD 164595’in yörüngesinde dönen ve henüz keşfedilmemiş Dünya benzeri bir gezegen de olabilir.

seti-planet
HD 164595 b gezegeninin güneş sistemindeki diğer gezegenlerle büyüklük olarak kıyaslanması

 

Şimdilik bazı soru işaretlerini giderebilmemiz adına, “IAC” için Eylül sonunu beklemek durumundayız.