Voyager 2 yıldızlararası uzaya çıkan ikinci uzay aracı oldu

0
4918
voyager2 interstellar dijitalx 01
voyager2 interstellar dijitalx 01

NASA, Voyager 2 uzay aracının 5 Kasım günü helioferin sınırı olan “heliopause” adı verilen bölgeden geçtiğini açıkladı. Sıcak yıldız rüzgarlarının soğuk yıldızlararası boşluk ile karşılaştığı bölgeye adım atan Voyager 2, yıldızlararası uzaya geçen ikinci uzay aracı oldu. Voyager 2’nin ikizini temsil eden Voyager 1, bu sınırdan 2012’de geçmişti. NASA, Voyager 2’nin taşıdığı özel bir donanım sayesinde yıldızılararası uzaya açılan kapı hakkında benzersiz veriler elde edileceğini belirtti.

Voyager 2 Dünya’dan şu an yaklaşık 18 milyar kilometre mesafede yer alıyor. Işık hızında ilerleyen radyo sinyalleri, yaklaşık 16,5 saatte Dünya’ya ulaşıyor. Karşılaştırma yaparsak, Güneş ışınlarının Dünya’ya erişmesi 8 dakika sürüyor.

Voyager 2’nin bilinmeyene adım attığına dair veri, gövdesinde yer alan Plazma Bilim Deneyi (PLS) cihazından geldi. Voyager 1’in taşıdığı aynı donanım, 1980’de çalışmayı durdurmuştu. NASA, PLS sayesinde Voyager 2’nin yer aldığı derin uzayın Güneş’ten saçılan plazma ile dolduğunu tespit etti. Güneş’ten saçılarak heliosfer adı verilen bir balon oluşturan bu kozmik rüzgar, Güneş Sistemi’ndeki gezegenleri içine alıyor. PLS, plazmanın elektrik akımını kullanarak kozmik fırtınanın hız, yoğunluk, ısı, basınç ve aışkanlığını tespit ediyor. PLS’in bugüne dek kozmik fırtına akışı tespit etmemiş olması, en son verilerin heliosfere gelindiğini anlaşılmasını sağladı.

Animated gif of Voyager

Voyager 2’nin taşıdığı “plasma science experiment” (PLS) cihazı. [NASA/JPL-Caltech]
NASA, PLS’in yanı sıra Voyager 2’nin taşıdığı kozmik ışın alt sistemi, düşük enerji yüklü parçacık donanımı ve manyetometre adlı cihazlar ile heliosferin geçildiğini doğruladı. Voyager ekibinde yer alan Ed Stone, “Heliopause’un ötesindeki yıldızlararası uzay hakkında daha öğrenilmesi gereken çok fazla bilgi var” ifadesini kullandı. Heliofizik Bölümü’nde yer alan Nicola Fox ise “Araştırmalarımız Güneş ile başlıyor ve kozmik fırtınaların değdiği her yere ulaşıyor. Vıyager’ın Güneş’in ulaşabildiği en uç nokta hakkında bilgi göndermesi bugüne dek haritası çıkarılmamış bölge hakkında benzersiz bilgiler sunuyor” dedi.

Güneş Sistemi’nden ayrılmak uzun sürecek

Her ne kadar Güneş’in ulaşabildiği sınırı geçseler de, Voyager ikizlerinin Güneş Sistemi’nin dışından çıkmaları daha uzun bir vakit olacak. Güneş Sistemi’nin sınırı, her ne kadar ışınları ulaşmasa bile yıldızımızın çekim etkisi altındaki nesnelerin oluşturduğu Oort Bulutu ile çiziliyor. Genişliği kesin olmasa da, Oort Bulutu’nun Güneş’ten 1,000 AU (astronomik birim=150 milyon km) başladığı ve 100,000 AU kadar uzandığı tahmin ediliyor. Voyager 2 açısından bakıldığında, Oort Bulutu’nun derinliklerine erişmesi 300 yıl, ötesine geçmesi ise tahminen 30,000 yıl sürecek.

Voyager 2 ikizinden 16 gün sonra, 20 Ağustos 1977’de fırlatılmıştı. Heliosfere ulaşana kadar Güneş Sistemi’ni ucuna dek gezen ilk uzay araçları olan Voyager’lar, gaz devleri Jüpiter ile Satürn ile buz devleri Uranüs ile Neptün’ü gözlemleyen ilk uzay araçları olmuştu. Her iki uzay aracı, Dünya dışı akıllı medeniyetlerle karşılaşmaları halinde insanları ve Dünyamızı anlatan “Altın Plak” taşıyor.

Uzaylılara gönderilen Altın Plak, Dünya’da satışa çıktı!