Yapay Zeka, Oksijen Miktarı En Düşük Galaksiyi Keşfetti

0
6459
oxygene galaxy subaru
oxygene galaxy subaru

Makine öğrenimi teknolojisinden yararlanan astronomlar, evrende bugüne dek keşfedilen oksijen miktarı en düşük galaksiyi ortaya çıkarmayı başardı.

Yapay zekanın nimetlerinden yararlanmaya başlayan astronomlar, oldukça ilginç bir keşfe imza atarak evrendeki oksijen oranı en düşük galaksiyi tespit etti.

Oksijen, yıldız faaliyetlerinin bir yan ürünü olarak biliniyor. Bir galakside oksijen miktarının yüksek olması, söz konusu galaksinin yaşlı olduğuna işaret ediyor. Makine öğrenimi yazılımı kullanan bilim insanları, sahip olduğu oksijen miktarı Güneş’in barındırdığı oksijenin sadece 1.6%’sına denk gelen bir galaksi ortaya çıkardı. Haliyle, galaksinin son derece genç olduğunu söylemek mümkün.

HSC J1631+4426 adını taşıyan galaksi, Dünya’dan 450 milyon ışık yılı mesafede yer alıyor. The Astrophysical Journal dergisinde yer alan araştırmada, süper düşük oranda oksijen içeren galakside yıldız oluşumunun daha ilk safhalarda olduğu düşünülüyor (yani 450 milyon yıl öncesinden bahsediyoruz).

HSC J1631+4426, Japonya Ulusal Astronomi Gözlemevi’nde yer alan Subaru Teleskobu’nun topladığı verilerin makine öğrenimi yazılımı ile analiz edilmesiyle ortaya çıkarıldı. Yazılım, Subarı tarafından gözlemlenen 40 milyonu aşkın galaksi arasından 27’sini incelemeye değer buldu. HSC J1631+4426, on milyonlarca aday arasından en düşük oksijen oranına sahip galaksi olarak sıyrıldı.

Araştırmada yer alan Tokyo Üniversitesi’nden Dr Takashi Kojima, “Parlaklığı çok düşük ve nadir galaksilerin Subaru ile toplanan geniş alan verileri arasından tespit edilmesi yapmamız gereken keşifleri temsil ediyor” ifadesini kullandı.

Oksijen mağduru galaksi, evrenin olgunluk safhalarında oluşmaya başladığı için galaksi oluşumu hakkında astronomlara yeni bilgiler sunabilir. Evrenin sürekli genişliyor olmasından dolayı, madde her zaman yeni yıldız ve galaksiler oluşturmak için yoğunlaşamayacak. HSC J1631+4426, evrenin doğumuna tanık olduğu son galaksilerden biri bile olabilir. Genç galaksinin bir diğer dikkat çeken özelliği, son derece hafif olması.

Galaksinin yıldız kütlesi sadece 0.8 milyon Güneş kütlesine eşit. Japonya Ulusal Astronomi Gözlemevi’nden Profesör Masami Ouchi, “HSC J1631+4426’nın yıldız kütlesi Samanyolu Galaksisi’nin 1/100,000’ine eşit. Bu haliyle galaksimizde bir yıldız kümesine denk” ifadesini kullandı.

HSC J1631+4426, astronomların karşısına çıkacak son derece nadir galaksilerden birini temsil ediyor. Yapay zeka sayesinde, astronomlar galaksinin nasıl genişlediği, galaksilerin nasıl oluştuğu ve nadir galaksilerdeki yıldız doğumları hakkında birçok bilgi edinebilir.

İlginizi çekebilir

https://www.dijitalx.com/2020/03/29/gokbilimciler-galaksimizi-buken-kuvvetin-kaynagi-bulundu/
https://www.dijitalx.com/2019/07/01/insanligin-samanyolu-galaksisinin-nasil-kolonize-edecegini-gosteren-video/
https://www.dijitalx.com/2020/06/19/galaksimizde-36-uzayli-medeniyet-olabilir/