1325 metre derinlikte yaşayan spagetti canavarı

0
4307

BP firmasına ait bir uzaktan kumandalı sualtı cihazı (ROV) ile bir petrol kuyusu etrafında denetim yapan mühendisler, çok nadir görülen bir deniz canlısının görüntülerini elde etmeyi başardı.

Görüntüler, Southampton’daki Ulusal Okyanusya Merkezi’nde derin deniz canlılarını inceleyen Daniel Jones’a gönderildi. Serpent (Yılan) adı verilen bir projenin başında yer alan Jones, dünyanın dört bir yanındaki petrol kuyularının etrafından elde edilen görüntüleri analiz ederek deniz canlılarını kategorize ediyor.

New Scientist’te yer alan habere göre, Jones uçan derin deniz spagettisini ‘siphonophore’ olarak tanımladı. Meslektaşı Plhilip Pugh’a göre, dokungaçlarının yapısından dolayı canlının türü Bathyphysa conifera.

Temas edildiğinde ışık saçıyor

Mercan ve denizanası türlerini kapsayan Siphonophore grubunda yer alan spagetti, boyu 40 metreye ulaşabilen bir canlı olarak biliniyor. Bu özelliği, onu dünyadaki en büyük canlılardan biri arasına sokuyor.

Bilim insanları henüz yüzde 75’inden fazlası ortaya çıkarılmamış okyanusların derinliklerinde birçok deniz canlısına rastladı.

ABD’i biyolog Rebecca Helm, birkaç ay önce dev bir deniz solucanını andıran bir ‘pyrosome’a rastlamıştı. İspermeçet balinalarının boyuna ulaşabilen bu canlı, ‘zooid’ adı verilen sayısız klonun bir araya gelmesinden oluşuyor. Kendisi ayrıca temas edildiğinde ışık saçıyor. Bu canlı 300-700 metre derinlikte yaşıyor.

Dünya’nın en derin noktası Mariana Çukuru’nda geçtiğimiz yıl rastlanan hayalet balık da derin deniz canlılarının en ünlüleri arasında. 8143 metrede rastlanan balık, 7703 metrede rastlanan  Pseudoliparis amblystomopsis’in rekorunu elinden alırken, bilim insanlarına şaşırtıcı yeni bir keşif sundu.

900 metrede yaşanan korkutucu bir karşılaşma ise 2013’te yaşanmıştı. Dev mürekkep balığı, haber arşivimde aklımdan çıkmayan bir haber oldu.

Arşivimdeki bir diğer mürekkep balığı 2010 yılına ait ancak videoya artık erişilemiyor.