1,700 yıllık Roma batığında çok iyi korunmuş 93 amfora bulundu

0
5504
IBEAM amfora mallorca Rome
IBEAM amfora mallorca Rome

Arkeologlar İspanya’nın Mallorca kentinin açıklarında nadir bir hazine keşfetti. 1,700 yıllık Roma batığında altın ve mücevher değil ancak hepsi mühürlü 93 amfora bulundu.

Mallarco’da yaşayan Felix Alarcon, Temmuz ayında deniz tabanında antik çanak-çömlek parçaları bulduğunda yetkililere haber verdi. Kalıntıların Mallorca’nın ünlü tatil beldelerinden Can Pastilla’da yer alan Playa de Palma plajının açıklarında tespit edildi. İspanya hükümeti, yakın mesafede konumlanan Balearik Deniz Arkeoloji Araştırmaları Enstitüsü’nün (IBEAM) bölgede anında çalışma başlatmasını istedi.

Yapılan incelemer sonucunda, suyun sadece 50 metre derinliğinde bir batık keşfedildi. Roma döneminden kalan ve 1,700 yıllık olduğu düşünülen batığın içinde çok iyi korunmuş halde 93 amfora bulundu.

İspanyol arkeologlar, amforaları taşıyan geminin sadece 10 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğinde olduğunu belirtti. Küçük ticaret gemisinin yüksek ihtimalle İberya Yarımadası ile Roma arasında taşımacılık yaptığı ve rota üzerinde kalan Mallorca’dan geçerken battığı düşünülüyor.

Arkeologlar amforaların hasarsız olmasından dolayı geminin neden battığına yönelik iki ihtimal öne sürdü. İlki, kötü hava koşulları nedeniyle gemi su alarak battı veya mürettebat arasında çıkan kargaşa geminin batmasıyla sonuçlandı.

Batığa düzenlenen keşif dalışını izlemek için tıklayın.

Roma’ya leziz yiyecekler taşıyordu

Arkeolaglar henüz amforaların içinde ne olduğuna bakmamış olsa da, neredeyse tümünün Roma’ya gıda taşıdığını düşünüyor. En muhtemel içerikler arasında şarap, zeytin yağı ve Lusitania bölgesinde üretilen mayalanmış balık sosu “garum” yer alıyor. Garum, Roma’da özellikle tercih edilen bir sos olarak biliniyor.

İçlerinde ne olup olmadığına bakılmadan önce, amforaların özel bakımdan geçmesi gerekiyor. Her biri Mallorca müzesine taşınan antik çanaklar tuz suyundan arınmaları için su dolu havuzlarda bekletiliyor.

Lusitania bölgesi. [Wikipedia]

Mallorca miras konseyi direktörü Kika Coll, “bu sürecin önemli olduğunu çünkü tuzun kristalleşerek amforaları kırabileceğini” belirtti. Coll, “Amforalar sualtında 1,700 bekledi ve hata yapma lüksümüz yok. Üzerlerindeki yazıları deşifre ettikten sonra onları taşıyan tüccarlar, nereye taşındıkları ve nerede üretildikleri hakkında daha fazla bilgimiz olacak” ifadesini kullandı.

İspanyol araştırmacılar Roma’nın ihtişamlı günlerinden kalan amforaların içinde ne olduğunu birkaç ay içinde tamamen ortaya çıkarmayı planlıyor. Ardından, karşımızda birbirinden ilginç fotoğraflar olacak.

Arkeologlar, tarihsel bir anıt olarak kalması için batığı olduğu yerde bırakmaya karar verdi.

İlginizi çekebilir:

https://www.dijitalx.com/2019/08/01/misirin-atlantisi-heracleionda-sualti-tapinagi-ve-hazine-dolu-batiklar-kesfedildi/
https://www.dijitalx.com/2019/07/24/baltik-denizinde-mukemmel-korunmus-500-yillik-batik-bulundu/
https://www.dijitalx.com/2015/12/09/300-yillik-batikta-milyar-dolarlik-servet-bulundu/
https://www.dijitalx.com/2015/07/30/300-yillik-batiktan-hazine-cikti/