4,000 yıllık ‘düşünen adam’ heykeli bulundu

0
4446
dusunen yehud03
dusunen yehud03

İsrail Antika İdaresi (IAA), arkeoloji öğrencileri ile yapılan bir kazı çalışmasının son gününde çok şaşırtıcı bir eseri ortaya çıkardı. Yaklaşık sekiz cm boyutundaki heykel, bir çömleğin üzerine oturmuş insan figürünü temsil ediyor.

Kazının direktörü Gilad Itach, heykelin Bronz Çağı’na ait olduğunu ve o dönemde çömleklerin yaygın bir eşya olduğunu belirtti. Itach, muhtemelen ilk önce çömleğin yapıldığını, ardından üzerine heykelin eklenmiş olduğunu söyledi. Itach, kazılarda bugüne kadar benzer bir esere rastlamadıklarını ve heykeldeki detayların çok etkileyici olduğunu belirrti.

Heykelin büyük kısmını temsil eden çömlek, düşünen adam görüntüsündeki figürün üzerine ekleneceği taban olarak düşünüldü. Ardından, kollar, bacaklar ve yüz heykele eklendi. İnsan figürü, başını bir koluna dayamış halde dinlenme halinde görülüyor.

İsrailli arkeologlar heykelin çömleği yapan kişiyle aynı olup olmadığına dair henüz bir bulgu elde edemediklerini söyledi.

Nadir bir keşif

Yehud kentindeki kazı alanında ‘düşünen adamın’ yanı sıra birçok eşya ve metal nesneler bulundu. Bulunanlar arasında hançerler, ok başları, balta başı ve kuzu kemikleri yer alıyor. Arkeologlar aynı zamanda eşek kemikleri de bulduklarını belirtti.

Arkeologlar, eşyaların o dönem bölgede yaşamış olan toplumda önemli bir kişiye adanmış olduğunu düşünüyor. Mezarların yanına konulan eşyaların, ölen kişi tarafından bir sonraki hayatında kullanıldığı düşüncesi Ortadoğu’daki Bronz Çağı toplumlarında da görülüyordu.

Arkeologlar aynı zamanda 6,000 yıl öncesine kadar uzanan, bölge insanlarının nasıl yaşadığına dair ipuçları sunan birçok kalıntı buldu. Bunlar arasında toprak altına kazılmış ve binlerce çanak-çömlek parçası içere çukur ve platformlar yer alıyor. Çok sayıda taştan yapılma el aletinin yanı sıra hayvan kemikleri ve yağ üretmek için bir yayık da bulunan kalıntılar arasında.

Lise öğrencileri tarafından gerçekleştirilen kazılarda bulunan eserler incelendikten sonra müzeye yerleştirilecek.

[IAA]
[IAA]