Yakında insan kişilikleri robotlara aktarılabilecek

0
3775
art.int 1
art.int 1

Geçen sene Nisan ayında Google’ın robot kişilik geliştirme ile ilgili patent aldığı haberleri bütün dünyayı kasıp kavurmuştu ve sonunda sahte bir haber denilmişti. Ancak geçtiğimiz şubat ayı itibari ile tamamen fonksiyonel, esprili hatta bazen küstah olabilen Jetgiller dizisindeki Rosie gibi bir robota sahip olmanın çok da zor olmadığı görüldü. Çünkü cidden bahsi geçen patent için çalışmalara başlanıldı.

Bu patent adeta akıllı telefonlara uygulama indirir gibi robotların kişiliklerimizi indirebileceklerini işaret ediyor. Kendi kişiliğimizi veya bir arkadaşımızınkini indirebiliyor oluşumuzdan daha şok edici bir şey var ve o da ölü insanların kişiliklerinin de indirilebiliyor oluşu.

art.int-2Kişilikler ayrıca güvenilir bir bulut sistemi yardımıyla robotlar arasında da karşılıklı aktarılabilecek. Belki daha ilginci belki daha endişelendirici olanı da robot kişiliğini aldığı kişinin kullandığı araç ve aletler aracılığı ile sahip olduğu kişilik hakkında daha fazla bilgi edinip kendisini geliştirebilecek.

“Yapay zekanın yaratma yeteneği hayatı değiştirecek”

Google çatısı altında bulundurduğu 8 robotik şirketi ile dünyadaki en iddialı robotu yapma konusunda ne kadar azimli olduğunu belli ediyor. Atlas‘ı üreten Boston Dynamics şirketi ayrıca DARPA (Amerikan ordusuna bağlı üst düzey savunma sistemleri araştırmaları yapan kuruluş) için de robotlar üretmeye başladı belki de bu Terminator filmlerinin gerçeğe dönüşmesi anlamına geliyor. Bir diğer ucu açık nokta ise Google’ın henüz robotik kişilik gelişimi patenti hakkında bir yorum veya açıklama yapmamış oluşu, onun için tüm bu Terminatör gibi kişilikli robot hayallerinin ne zaman gerçekleşeceği tam bir muamma.

art.int-3art.int-4

Birçok bilim adamı, araştırmacı ve hatta normal halk yapay zeka konusunda sıradaki gelişmeleri şekerci dükkanında şeker alınmasını bekleyen çocuklar gibi bekliyor. Ancak konuya bir de rasyonel yaklaşan kesim var ki hiç de boş insanlar değiller. Dünyaca tanınmış fizikçi Stephen Hawking, MIT(Massachusetts Teknoloji Enstitüsü)’de hocalık yapan ünlü fizikçiler Max Tegmark ve Frank Wilczek ve Kaliforniya Üniversitesinden bilgisayar bilimci Stuart Russell ile birlikte konu ile ilgili görüşlerini paylaştılar. Hepsinin birleştiği ortak görüşü şu cümleyle açıklamak mümkün olacaktır: “Yapay zekayı yaratma başarısı insanlık tarihindeki en büyük olaydır. Ancak maalesef ki riskler düzgün değerlendirilmediği takdirde sonuncu en büyük olay olabilir.”