Akıllı telefonların “boynuz” çıkarıp çıkarmadığı sorusunun cevabı

0
4990
cropped horn smartphone
cropped horn smartphone

Bilim insanları, çok fazla akıllı telefonun kullanımının kafatasının arkasında boynuz veya bir çıkıntı çıkarmaya neden olduğu iddiasına açıklık getirdi.

ABD basınında geçtiğimiz günlerde beliren haberler, akıllı telefon kullanımının kafatasının arka kısmında bir boynuz veya çıkıntı oluşmasına neden olduğu yönündeydi. Bilim insanlarının sunduğu veriler, çok fazla akıllı telefon kullanmanın böyle bir mutasyona yol açmadığını ortaya koydu.

Sunshine Coast Üniversitesi’nden David Shahar ve Mark Sayers tarafından sunulan araştırmalar, ilk olarak Avustralya medyasında “akıllı telefonların kafalarında boynuz çıkarmalarına neden oluyor” gibi başlıklarla duyuruldu. Araştırmacılar, gençlerin kafatasının arka uç kısmında boynuza benzer çıkıntılar belirdiği, bu durumun da çok fazla akıllı telefon kullanmaktan kaynaklandığını öne sürdü.

Konu hakkında sunulan bulgular, iki araştırmacının öne sürdüğü bilgilerle “boynuzlar” arasında bağlantı olmadığını gösterdi. Araştırmalardan bir tanesinin özet kısmında verilen açıklama, “akıllı telefon ve tablet gibi elle kullanılan elektronik cihazların aşırı kullanımı sonucunda EEOP (genişlemiş dış oksitipal şişlik) oluştuğuna dair hipotezi savunuyor” şeklinde.

Belirtildiği gibi bu bir hipotez, kanıtlanmış bir bulgu değil. Araştırmaların boynuz iddiası ile medyada geniş çaplı yer bulması, ilk başta kafatasında böyle bir yapı olduğunu bile bilmememizden kaynaklanıyor. Peki araştırma makaleleri tam olarak ne diyor?

Bir tanesi söz konusu çıkıntıların özellikle 18-30 yaş arasındaki genç insanlarda belirgin olduğunu belirtiyor. Bu çıkıntıların belirgin olduğu gençleri inceleyen bir diğeri de eklemler üzerinde uygulanan basınç gibi “mekanik etkilerin” söz konusu olabileceğini belirtiyor. Üçüncü araştırma ise “boynuzların” büyüklüğünü deneklerin yaş, cinsiyet ve başlarının omurgalarına kıyasla ne kadar önde olduğunu inceliyor.

Üçüncü araştırma, denekleri temsil eden gençlerin %35-40’ının kafatasının arka kısmında büyümüş çıkıntılar olduğunu belirtiyor. Ayrıca erkeklerde görülen çıkıntıların daha büyük olduğu savunuluyor.

Doğrulanırsa önlem almak şart

Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden antropolog John Hawks’ın blog sayfasında paylaştığı grafiklere göre araştırma sunduğu ikinci sonucu aslında desteklemiyor. En önemli eksik ise üç araştırmada akıllı telefon kullanan bir kontrol grubu ile kullanmayanlar arasındaki farkı gösteren bir deney mevcut değil. Kısaca, kanıtlanmaktan oldukça uzak hipoteze dayanarak akıllı telefonların “boynuz” çıkarttığını söylemek mümkün değil.

Ancak araştırmalarda eksik kalan tek kısımlar bunlar değil. The New York Times’da yer alan bilgiye göre araştırmalarda kullanılan verilerin büyük kısmı zaten kafalarındaki ağrıları dindirmek için masöre giden insanlardan oluşuyor. Bu da deneklerin büyük kısmının aslında neden belirgin çıkıntılara sahip olduğunu açıklayabilir.

Akıllı telefon ile boynuzlar arasındaki ilişkiye dayanan üç araştırma belli bağlantılar bulmuş olabilir. Yine de öne sürülen hipotezin açıklığa kavuşabilmesi için daha çok araştırma gerekiyor. Saatlerce bilgisayar başında oturmak veya akıllı telefonları kulaklık ile değil ama kulağımıza dayayarak konuşmak gibi eylemlerin sağlığa olumsuz etkileri olduğu biliniyor. Ancak kafamızın arkasında boynuz çıkarmamıza neden olacak kadar ciddi bir durum akıllı telefonlar ile bağlantılı ise bu hipotezin çok daha kapsamlı araştırmalar ile sunulması şart. Eğer bağlantı doğrulanır ise mobil cihazları kullanma şeklimizi gözden geçirmemiz şart.

İlginizi çekebilir:

Mühendisler akıllı telefon distopyasına başkaldırdı: Bilincimiz hack’leniyor!

Ambulans beklerken akıllı telefonlar oynadı