Çarşamba, Eylül 11, 2024
More

    Bir uzay şirketi Ay’da yüksek hızda internet ağı devri başlatmayı planlıyor!

    • Havacılık ve uzay alanında hizmet veren startup şirketi 650 bin dolarlık yatırım almıştı.
    • Dünya’yı Ay’a ve hatta belki de Mars’a bağlayacak olası yüksek hızda internet hizmeti sunmayı hedefliyor.
    • Ay’da yüksek hızda internet sağlamayı planlayan şirket, 2024 yılına kadar Ay’a bir uydu fırlatabilir.

    Ay’da yüksek hızda internet hizmeti vaadiyle yola çıkan erken aşamadaki bir startup girişimi Dünya, Ay ve potansiyel olarak Mars’a genişbant internet sağlamak üzere geliştirme ve teknik incelemeler üzerinde çalışmak için 650.000 dolarlık tohum yatırımı aldı.

    Risk sermayesi şirketi Draper Associates’in yatırımı sayesinde girişim şirketi Aquarian Space, gelecek yıllardaki nihai hedeflerinin Dünya, Ay ve Mars arasında 4K video akışı için yüksek hızda internet sağlamak olduğunu belirtiyor ve 2024 yılına kadar Ay’da ilk iletişim sistemini kurmayı hedefliyor. Şirket yapılan açıklamada vizyonunun; saniyede 100 megabit hıza sahip “ticari yüksek veri hızı, yüksek hızda teslimat uydu ağları” üzerine kurulu SOLNET adını verdiği projeyi yaratmak olduğunu aktarıyor. Aquarian Space CEO’su Kelly Larson yaptığı bir açıklamada;

    "2021 yılında Ay'da ve çevresinde sayıları 13'ü bulan yörünge aracı, iniş aracı ve gezici araç vardı. 2030'a kadar yaratacağımız milyarlarca dolarlık Ay ekonomisiyle bu sayı 200'e kadar ulaşabilir. Ancak, böyle bir şey Dünya'dan Ay'a sağlam ve güvenilir iletişim olmadan gerçekleşemez."
    Ay'da yüksek hızda internet
    dijitalx ayda internet

    Aquarian Space, NASA’nın Ticari Ay Yükü Hizmetleri (CLPS) programına katılan birkaç şirketle teknik incelemeler gerçekleştiriyor ve uluslararası Ay görevlerini ABD’deki diğer şirketlerle birlikte hedeflediklerini vurguluyor. NASA’nın insanları bu on yılda Ay’a göndermeyi amaçlayan Artemis programını desteklemek adına, CLPS programı kapsamında 2020’lı yılların sonunda Ay’a gerekli yük, iniş aracı ve diğer bilimsel ekipmanları gönderilmesi bekleniyor.

    Aquarian şirketinin beklentisi, etkileşimde olduğu çeşitli şirketlerle “2024 yılına kadar uçtan uca veri ve iletişim hizmetleri” getirmek. Aquarian, aslında Solnet adlı uzay tabanlı bir veri aktarımı hizmeti başlatmayı planlıyor. Şu ana kadar Ay’da yüksek hızda internet hizmeti için ne tür uydular kullanmayı planladığı ve bu uyduları uzaya nasıl taşıyacağı dair birkaç teknik ayrıntıyı çoktan yayınladı.

    Şirket, yüksek hızda internetin yanı sıra, uzay enkazları ile ilgilenme, uzaydaki hava durumunu takip etme, Ay’dan ve Mars’tan bilimsel bilgi sağlama gibi durumlar için uzay durum farkındalığı oluşturmanın planları dahilinde olduğunu belirtiyor.

    Ay’da Yüksek Hızda İnternet Ağı Nasıl Kurulacak?

    ayda yüksek hızda internet
    [ESA]

    Yakın zamanda, MIT ve NASA‘dan araştırmacılar Ay’da yüksek hızda internet sorununu çözmek için bir araya gelmiş ve yıllarca süren deneme ve yanılmalardan sonra Uluslararası Uzay İstasyonu’ndakilere yıldırım hızında internet sağlayabilecek lazer tabanlı bir teleskop sistemi geliştirmişlerdi. Aquarian şirketi ise Ay görevleri ve Ay-Dünya arasında iletişime imkan verecek, SOLNET adlı yıldırım hızında bir internet ağı bağlantısı kurmak istiyor. Bunu da Ay’ın çevresine yüksek hızda internet hizmeti sağlayacak uydular yerleştirerek yapmayı planlıyor.

    Uzayda Haberleşme Nasıl Olur?

    Ses uzay boşluğundan geçemez, ancak görünür ışık ve diğer elektromanyetik radyasyon formları geçebilir. Bu formlardan birine yaygın olarak radyo denir. Astronotların kasklarında, seslerinden gelen ses dalgalarını radyo dalgalarına aktaran ve onu Dünya’ya (veya uzaydaki diğer astronotlara) ileten cihazlar bulunur. Bu, evdeki radyolarımızın çalışma şekliyle tamamen aynıdır diyebiliriz.

    Radyo dalgaları, bu şekilde kullanıldıkları için genellikle bir ses biçimi olarak düşünülür, ancak radyo dalgaları ses dalgaları DEĞİLDİR – görünür ışığa benzer bir elektromanyetik radyasyon biçimidir ve bu nedenle bir boşlukta yayılabilirler. Uzay araçlarına baktığımızda ise büyük radyo antenlerinden oluşan bir koleksiyon olan Derin Uzay Ağı‘nı (DSN) kullanarak Dünya’ya bilgi ve resim gönderirler. Antenler ayrıca uzay aracının nerede olduğu ve nasıl yaptıkları hakkında ayrıntılı bilgi alır.

    ayda yüksek hızda internet
    [Nokia]

    Dünya’dan Ay’a Gitmek Ne Kadar Sürer?

    Bir uzay aracının Dünya’dan Ay’a ulaşması yaklaşık 3 gün sürer. Bu süre zarfında bir uzay aracı, Dünya ile Ay arasındaki mesafede en az 386.400 kilometre boyunca seyahat eder. Genellikle, Dünya ve Ay’ın çizimlerini gördüğümüzde, birbirine çok yakın görünürler ancak Dünya ile Ay arasına 30-32 dünya sığdırabildiğinizi farz edin.. işte aralarındaki mesafe bu kadardır. Ay’ın Dünya’ya en yakın konuma geldiği zamanlarda ise bu sayıya 28 ila 29 dünya diyebiliriz.

    1969'da Ay'a ilk kez ulaşmak için gerçekleştirilen üç astronotun mürettebatıyla yapılan Apollo 11 görevi;
    dört gün, altı saat ve 45 dakika sürmüştür.

    İnsanoğlu Ay’a Kaç Kez Ayak Bastı?

    Temmuz 1969‘da Apollo 11 ile başlayan ve Neil Armstrong‘un Ay’da yürüyen ilk kişi olduğu toplam altı insanlı görev gerçekleştirildiği biliniyor. Apollo 13’ün de sağ salim inmesi de hedefleniyordu; ancak uzay aracındaki bir arıza nedeniyle bu gerçekleşemedi ve görevdeki dokuz mürettebatın tamamı güvenli bir şekilde Dünya’ya döndü.

    Uzay araçlarını Ay yüzeyine başarıyla indiren üç ülke var; Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve Çin. ABD, şimdiye kadar insanları Ay’a gönderebilen tek ülke olma ünvanını koruyor.

    ayda yüksek hızda internet
    [Nokia]

    Türkiye Ay’a Ne Zaman Çıkacak?

    Türkiye, Milli Uzay Programı çerçevesinde Ay yüzeyine milli teknolojilerle bir gezen araç göndermek için proje çalışmalarına başladı ancak henüz Ay’a ne zaman inileceği konusunda kesin bir bilgi yok. Türkiye’yi çok ileriye taşıyacağı vurgulanan Ay programı kapsamında;

    • Fırlatma teknolojileri ve derin uzayda çalışan uzay sistemleri konusunda deneyim elde etmek, sistemlerimize uzay tarihçesi kazandırmak,
    • Ay’a ulaşan sayılı ülkeler arasına girerek, Türkiye’yi uzay alanında sınıf atlatmak,
    • Uzay konusunda ülkemizdeki farkındalığı arttırmak,
    • Gezen araç üzerindeki bilimsel deneylerle Dünya bilim ve teknolojisine katkıda bulunmak hedeflenmektedir.

    Milli Uzay Programı çerçevesinde Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevi Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı olan 2023’te gerçekleşmesi bekleniyor. Türk uzay yolcusu Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bilimsel araştırmalar yürütecek ve program için seçilecek 2 uzay yolcusu adaydan biri 10 gün süreyle istasyonda kalacak.

    Ayrıca, Türk uzay yolcusuna astronot veya kozmonot yerine Türkçe bir isim verilecek. Halkın kararına bırakıldıktan kısa süre sonra sosyal medyada en çok Türkonot, Göktürk ve Gökmen isimleri tavsiye edilmişti.

    ⚡ OKUMAYI SÜRDÜRÜN

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler