Beynin yüzde 10’unu kullandığımız inancı saçmalık

0
3136
beyinn rainbow
beyinn rainbow

MIT tarafından yapılan araştırma, beynin sadece yüzde 10’unu kullandığımız inanışının gerçek olmadığını gösterdi.

İnsanların beyinlerinin sadece yüzde 4 ila 10’unu kullandığını öngören genel kanı, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yapılan araştırmayla bir nevi çürütüldü.

Beynimizi ne kadar etkin kullandığımız konusunda bir ölçüm yapılsa, muhtemelen bu birçoğumuz için yüzde 10’u geçmez. Ancak ‘beynin ne kadarını kullandığımız’ ele alındığında, bu oran yüzde 10’un çok üzerinde.

Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, olağan zihinsel işlemler esnasında beynin sadece ayrı fonksiyonlar için kullanıldığını düşündüğümüz tüm kısımları aslında çalışıyor.

Araştırmada yer alan MIT Beyin ve Zihin Departmanı’ndan Earl Miller, “Bilginin bu kadar geniş çaplı yayılımı düşünüldüğünde, beynin sadece küçük bir kısmını kullandığımız düşüncesi geçersiz kalıyor” ifadesini kullandı.

Görünen buzdağının ucu

İnsan beyninin belli işlemleri gerçekleştirmek için ikiye ayrıldığı düşüncesi, fMRI (manyetik rezonans görüntüleme) çalışmalarından elde edilen bilgilere dayanıyor. Bu tür analizler, görüntü işlemenin beynin arkasında, karar verme mekanizmasının ise ön tarafında olduğu gibi bilgiler sunmuştu.

MIT araştırması ise beyindeki zihinsel işlemlerin değişimiyle farklılık gösteren kan basıncının beynin fonksiyonlarını tam olarak ortaya koymadığını gösterdi.

Miller, “Size buzdağının görünen ucunu gösteriyorlar. Ancak suyun altında beynin her tarafında gerçekleşen birçok işlem var” ifadesini kullandı.

Renk ve hareket takibi ile ve göz hareketlerinin beyinde oluşturduğu faaliyetler böyle belirti. [MIT)
Renk ve hareket takibi ile ve göz hareketlerinin beyinde oluşturduğu faaliyetler böyle belirti. [MIT)

Tüm beyin çalışıyor

Miller ve ekibi, beynin altı ayrı fonksiyondan sorumlu bölgelerindeki nöron değişimlerini ölçmek için 2,700 kabuksal kısma (beynin dış zarı) 108 elektrottan oluşan bir dizin hazırladı. Deneklere, hareketi mi yoksa rengi mi takip ettiklerini anlamak için aşağı veya yukarı çıkan renkli noktalar ve bir gri şekil gösterildi. Ardından deneklere farklı göz hareketleri altında gördükleri renkler ve hareket soruldu.

Deney sonucunda, deneklerin tüm beynini kapsayan nöron faaliyeti gerçekleştirdikleri görüldü. Deneyin renkleri takip etmek, hareketi izlemek ve göz hareketlerini gerçekleştirmeyi kapsayan fonksiyonlarında ise beynin farklı bölgelerinin devreye girdiği fark edildi.

Miller, “Bazı bölgeler renkten çok hareketi işleyebilir, diğerleri de tam tersini yapabilir. Bazı kısımlarda da bilgi diğerlerinden önce belirebilir… Yine de bilginin tüm korteksin geneline yayılıyor” dedi.

Evren’deki en gelişmiş organik sistem hakkındaki önyargıların yıkılmış olması sevindirici…