Blue Origin aynı roketi üçüncü kez indirdi

0
4255
borigin
borigin

Özel roket firması Blue Origin’in New Shepard alt yörünge roketi daha önce iki kez (Kasım 2015 ve Ocak 2016) uzaya fırlatıldıktan sonra başarılı bir şekilde dikey iniş gerçekleştirerek tarihe geçmişti. Jeff Bezos’un sahibi olduğu roket firması aynı roketi üçüncü kez fırlattıktan sonra dikey indirmeyi başarabildi.

Jeff Bezos uzaya fırlatılan mürettebat kapsülünü taşıyan roketin alt yörüngeye çıktıktan sonra başarılı bir şekilde karaya iniş yaptığını duyurdu.

Roket sonuç olarak mürettebatlı görevler için kullanılacak olsada, üçüncü kez başarıyla fırlatılan roketin uçuşu sırasında kapsül içerisinde hiç bir insan yer almıyordu.

Bezos bazı tweetleriyle özel New Shepard roketinin fırlatılması konusunda bir kaç şeyi farklılaştırdıklarını söyledi.

Özellikle, roketleri yer yüzüne döndüğünde, yerden 3,600 feet -1097 metre- yükseklikten fırlatma rampasına yakın bir yere iniş yaptıktan sonra New Shepard aracının BE-3 sıvı hidrojen-oksijen motoru yeniden başlatılabilir durumdaydı. Eğer motorun yeniden başlatılmasında herhangi bir sorun olsaydı, roket 6 saniye içerisinde zemine çarpabilir ve ağır hasar alabilirdi.

Neyse ki, her şey hiç bir aksama olmadan ilerledi.

Blue Origin ayrıca mürettebat kapsülünde daha verimli çalışabilecek yeni bir radar kesit (RCS) algoritmasını test etti.

Fırlatmanın yapılacağı gün roket içerisinde benzersiz bir görev yapıldı. New Shepard aracı iki bilimsel yerçekimsiz deneyini uzay ortamına taşıdı: bunlardan birisi Güneybatı Araştırma Enstitüsü (SwRI) tarafından ve diğeri ise Florida Merkez Üniversitesi (UCF) tarafından gerçekleştirildi.

UCF, yerçekimsiz ortamdaki koşullar altında bir toz tabakasının mermerden yapılmış malzemenin darbelerine nasıl tepki vereceğini test etti.

SwRI ise, asteroitlerin yüzey koşullarını anlamak adına yaptıkları deneyde toprak kayalarının yerçekimsiz ortamda nasıl hareket ettiği ve biraz hırpalandığında nasıl sonuçlanacağını araştırdı.

Blue Origin alt yörünge roketi Kasım’da başarılı bir iniş gerçekleştirdiğinde, SpaceX’in zamanında başarısızlıkla sonuçlanan roket inişlerine göre (Aralık’ta Falcon 9 roketini zemine başarıyla indirebilmelerine rağmen) Blue Origin’in roketiyle karşılaştırıldığında New Shepard daha hızlı ve başarılı olduğunu görülüyor.

Fakat bu iki şirketin yeniden kullanılabilir mevcut roketlerinin arasındaki temel fark SpaceX’in Falcon 9 roketi tam yörüngeye çıkabiliyorken (Dünya’nın çevresinde yörüngeye kargo bırakmak için yeterince güç kazanması) Blue Origin firmasının New Shepard roketi alt yörüngeye kadar gidebiliyor olması.

Uzmanlara ve bizimde katıldığımız düşünceye göre bu farkın asıl nedeni, SpaceX’in yörünge roketini başarılı bir şekilde indirmesinin Blue Origin’in aracına kıyasla teknik olarak çok daha zor olduğu yönünde.

Kasım 2015'te Falcon 9 ilk aşamalı roketinin inişi [SpaceX]
Kasım 2015’te Falcon 9 ilk aşamalı roketinin inişi [SpaceX]

Blue Origin ile birlikte 2018’de ilk uçuşu yapacak olan uzay turistleri – – 2017 yılında mürettebatlı test uçuşlarına başlanması bekleniyor – – yerçekimsiz ortamda dakikalar boyunca uzayın karanlığından Dünya’yı görerek deneyimleme şansı elde edecekler.

Blue Origin firması ayrıca – – insanların dahil olduğu – – ağır yükleri yörüngeye taşımak için yörünge-sınıflı roketleri inşa etmeyi ve roketleri Florida’dan fırlatmayı planlamakta.

Uzayda milyonlarca insan

Bezos’un uzay uçuşu geleceğindeki genel planı çok daha büyük. Bezos günün birinde uzayda milyonlarca insanı aynı anda görmek istiyor.

Bezos 2015’te “Blue Origin’in vizyonunun oldukça basit,” olduğunu söylemişti. Ek olarak “Biz uzayda yaşayan ve çalışan milyonlarca insan görmek istiyoruz ama bu uzun bir zaman alacak. Bu çok değerli bir hedef.” sözleri aktarmıştı.

roketinişi

Bu rüyayı bir gerçeğe dönüştürmek ve kendi roketini yeniden kullanılabilir hale getirmek için Blue Origin firması var gücüyle çalışıyor.

Ve Bezos roketi yeniden kullanmayı amaçlıyor olmakta yalnız değil.

SpaceX’in kurucusu Elon Musk da şirketinin bir gün uzayda birden çok kez uçuş yapabilen yeniden kullanılabilir roketlerin stoklarında var olacağını umuyor.

Blue Origin ekibi üyeleri yumuşak ve başarılı bir iniş sonrası Mürettebat Kapsülü'nü kurtarırken.
Blue Origin ekibi üyeleri yumuşak ve başarılı bir iniş sonrası Mürettebat Kapsülü’nü kurtarırken.

İki şirket de tek kullanımlık roketlerin ve roket yakıtlarının hala on milyonlarca dolara mal olduğuna dayanarak, uzay uçuşlarının maliyetlerini önemli ölçüde azaltmayı umut ediyor.

İleriki zamanlarda bizi ne gibi şeylerin beklediğini bilemiyoruz, ancak uzay turizmi adına oldukça hevesli olduğumuzu ve bu konudaki gelişmelerin oldukça ilerlediğini söyleyebiliriz, bekleyip göreceğiz.