Büyük Piramit’te saklı kalmış bir mezar olabilir

0
5417
giza piramit 000002
giza piramit 000002

Giza Piramitleri’nin en büyüğünü temsil eden ve Keops ve Khufu Piramidi olarak da bilinen Büyük Piramit, inşa edilmesinden bu yana geçen 4,500 yıldan uzun süre sonra hala keşfedilmemiş oda veya odalar saklıyor olabilir.

Uluslararası bir ekibin yürüteceği tarama çalışmasının Ekim ayı sonunda başlatıldığı duyurulmuş ve 2016 sonuna kadar sürecek çalışmalarda Büyük Piramit’in sakladığı düşünülen gizli odaların ortaya çıkarılmaya çalışılacağı belirtilmişti. En ileri teknoloji tarama cihazlarıyla piramidin fiziksel yapısına zarar vermeden yapılacak araştırmaların en büyük katkısı ise mega yapının nasıl inşa edildiğine yönelik yeni bilgiler elde etmek olacak.

Fransız, Japon, Kanadalı ve Mısırlı bilim insanlarının yer aldığı ekip, çalışmaya başladıktan henüz bir ay geçmeden, ilk dikkat çekici bulguları elde etti. Mısır Antika Balanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, piramidin doğu yakasındaki zemin taşlarındaki sıcaklık, geri kalan kısma göre belirgin bir farka sahip. AP haber ajansına bilgi veren Mısırlı yetkiki Mamduh el-Damati, ‘ısı farkının gizli kalmış bir odadan kaynaklanıyor olabileceğini’ öne sürdü.

El-Damati, ‘piramidin ilk sırasındaki taşların birbirinin aynısı olduğunu ancak sıcaklık farkı tespit edilen bölgede taşların düzeninde farklılık bulunduğunu’ belirtti. El-Damati, ‘farklı sıcaklıktaki bir alana açılan küçük bir geçit benzeri yapı tespit etmiş olabileceklerini’ ifade etti.

Giza Platosu. [Wikimedia]
Giza Platosu. [Wikimedia]

‘Orada bir şeyler var’

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, ‘Giza ve 25 kilometre güneyindeki Dahshur’da bulunan üç piramitte daha ısı farkı tespit edildiğin, Büyük Piramit’teki farkın ise çok daha belirgin olduğu’ belirtildi. Diğer piramitlerin taşları arasındaki ısı farkı 0,1 ila 0,5 derece arasında değişirken, Büyük Piramit’teki taşlar arasındaki farkın 6 dereceye kadar çıktığı ölçüldü.

CNN’e konuşan Kahire Üniversitesi’nden profesör Hany Helal, “Piramidin diğer kısımlarına kıyasla normal olmayan bir şeyler var” ifadesini kullandı.

Mısır Antika Bakanlığı, ısı farkının ‘yüzey altındaki boşluklarda meydana gelen iç hava akımlarından meydana geliyor olabileceğini’ belirtti. Asıl sebebin ne olduğunu ise araştırma ekibinin önümüzdeki aylarda yapacağı keşifler ortaya çıkaracak.

Kahire Üniversitesi’nin başını çektiği araştırmaya destek veren Fransa merkezli Heritage Innovation Preservation Enstitute Başkanı Mehdi Tayyubi, Büyük Piramit’te belirgin ısı farkının tespit edildiği bölgeyi gösteren sulu boya çizimi Twitter hesabında paylaştı.

Ne bulunacak?

Dünyanın Yedi Harikası’ndan en eskisi olan Büyük Piramit, yüzyıllardır araştırılıyor olmasına rağmen ne antik çağlardaki işlevi ne de nasıl inşa edildiği kesin olarak bilinmiyor. Kahire Üniversitesi’nin yanı sıra Kanada’nın Laval ve Japonya’nın Nagoya üniversiteleri tarafından başlatılan ‘Scan Pyramids’ projesi, halen merak edilen soruları cevaplamaya çalışırken bunu Büyük Piramidi tüm detaylarıyla görerek yapmayı hedefliyor.

Kızılötesi tarayıcılar, lazerler ve drone’ların kullanıldığı tarama projesinde, piramidin üzerinde tek bir çizik oluşmadan iç yapısına ait detaylı haritası çıkarılacak. Ardından, piramidin nasıl inşa edildiği sorusunu daha iyi anlamak amacıyla 3D modeli oluşturulacak.

Bilim insanları, Krallar Vadisi ve Giza Platosu’ndaki araştırmalarında birçok yeni keşif yapılmasını ümit ediyor. Bir tanesi, izi bulunduğu düşünülen Kraliçe Nefertiti’nin mezarı.