Çin, Mars’a 75 günde gitmemizi sağlayacak EmDrive’ı inşa etti mi?

0
5094
emdrive 993
emdrive 993

Newton’ın fizik kurallarına ters düştüğü için çalışmasının mümkün olmadığı kabul edilen EmDrive motorunun, Çinli bilim insanları tarafından geliştirildiği öne sürüldü.

Sahip olacak ülkeyi uzay keşfinde tartışmasız lider konumuna yükseltmesi beklenen EmDrive, yakıt kullanmayan elektromanyetik itiş sistemini temsil ediyor. Yakıt kullanmadığı için hiç egzoz çıkışı da olmayan EmDrive, bu özelliğiyle Newton’un hareket kanunlarıyla çelişiyor. Çünkü bir nesnenin belli bir yönde ilerlemesi için aksi yönde bir diğer nesneyi itmesi gerekiyor.

Huffington Post’ta yer alan bilgiye göre, Çinli bilim insanları ABD ile aralarındaki uzay keşfi yarışını kazanmalarını sağlayacak EmDrive’ı inşa etti. İddianın kaynağı ise Çin Devlet Televizyonu (CCTV). Ortaya çıkan haberde, Çin Bilim Teknolojisi Akademisi’nden (CAST) Dr. Chen Yue ve ekibi tam fonksiyonlu bir EmDrive motoru inşa ettiği belirtildi. Verilen bilgiye göre, EmDrive prototipi vakumda kilowatt başına 1.2mN (milinewton) itiş gücü oluşturabiliyor.

NASA’nın EmDrive raporu uzman değerlendirmesinden geçti

Mucidi hiç şaşırmadı

Henüz bir iddiadan ibaret olduğu için EmDrive’ın inşa edildiği küresel otoriteler tarafından ilgi görmedi. Ancak bugüne kadar sadece öngörülere dayandırılan ve sızdırılan raporlar ile gündeme gelen teknolojinin ne kadar gerçek olduğu en büyük merak konusu.

EmDrive fikrinin sahibi, İngiliz fizikçi Roger Shawyer. Kendisi geçtiğimiz yıl International Business Times UK sitesine yaptığı açıklamada “teknolojisinin dünyanın birçok yerindeki güçlü organizasyon tarafından desteklendiğini ve Çinliler dahil birçok ülke tarafından yapılmasının kendisini şaşırtmayacağını” söylemişti.

Shaw’un açıklamaları, NASA Eagleworks laboratuvarlarında yapılan ve EmDrive’ın çalışabileceğini doğrulayan deneylerin ardından gelmişti. İşin ilginç tarafı, NASA tarafından yapılan deneyde de ortaya çıkan itki kuvveti 1 KW enerji başına 1.2 mN.

EmDrive ile Ay’a yolculuk 4 saat sürecek

İnsanlığın kaderini değiştirebilir

Dünya yaşanmaz bir yere dönüşmeden önce mutlaka yeni koloniler bulması gereken insanlık için en mühim teknoloji, kesinlikle uzayda çok hızlı yolculuk yapılmasını sağlayacak bir motor. NASA ve SpaceX yeni nesil süper güçlü roketler üzerinde çalışırken, Breakthrough Initiatives ışınları itki gücüne dönüştürmeyi amaçlıyor. Dr. Franklin Chang-Diaz gibi girişimciler ise geleneksel motorları tarihten silecek yeni teknolojiler geliştirmeye çalışıyor.

Ay’a birkaç saatte, Mars’a ise 2-3 ayda ulaşmamızı sağlayacak teknoloji ne olacaksa olsun, acilen onu elde etmemiz gerekiyor. Politik gerilimlerin eşiğinde uçuruma doğru ilerleyen insanlık için EmDrive’ın da mucize olarak belirip belirmeyeceği çok şüpheli.

Mars’a 39 günde ulaşmak mümkün mü? 

Çinli araştırmacılar ‘kapalı alanda hareket eden mikrodalgalar ile EmDrive’ oluşturduklarını savunuyor. Ancak ne CAST ne de Çin hükümeti EmDrive geliştirildiğini doğruladı. Shaw, bir gün gerçek olması halinde uzay-havacılık sanayisinin tüm planlarını baştan yapması gerekeceğini söylüyor: “20 yıl içinde kimse yolculuk için büyük uçaklar kullanmayacak, hatta pistlere bile gerek kalmayacak.”

EmDrive veya süper hızlı yolculuk sağlayacak bir teknoloji gerçek olur mu bilinmez. Bir diğer soru, küresel rekabetin bu evrensel olması gereken teknolojilerin önünü tıkayıp tıkamayacağı.

Stephen Hawking: Uzak gezegenlere ışın demetleri kullanarak gitmeliyiz