Dinozorlara ait 170 milyon yıllık ayak izleri

0
3783
lagoon scotland
lagoon scotland

İskoçlar Loch Ness canavarını bulamamış olsa da bir zamanlar dev canlıların ülkelerinde yaşadığını fazlasıyla kanıtladı. Edinburgh Üniversitesi’nden Stephen Brusatte ve meslektaşı Tom Challands, doğa harikası Skye Adası’nda Orta Jura dönemine ait yüzlerce dinozorun ayak izini ortaya çıkardı.

Brusatte, dünyanın eski hakimlerine ait ayak izlerinin ortalama 70 santimetre genişliğinde olduğunu ve T.rex’i geride bıraktıklarını söyledi.

Ayak izlerinin, boyları birkaç katlı apartman uzunluğuna, ağırlıkları ise 20 tona ulaşan Sauropod türüne ait olduğu tespit edildi. Dinozorların kuyruktan başlarına olan uzunluğu ise 15 metreyi buluyordu.

Scottish Journal of Geology dergisinde yer alan araştırmaya göre, dinozorların yüzememelerine rağmen dizlerine gelen kıyı gölünün sularında rahat hareket ettikleri ve su bitkileriyle beslendikleri tahmin ediliyor.

lagoon_scotland02

Şans eseri bulundu

Brusette ve Challands, Nisan ayında dinozor dişi ve timsah kemikleri topladıkları bir çalışmadan dönerken dinozorlardan kalan izleri fark etti. Yol çukuruna benzeyen deliklerin zig-zag benzeri deseni, ikilinin şüphesini artırdı.

Keşif, Orta Jura döneminden kalan kemiklerin ve sauropod izlerinin azlığı nedeniyle büyük önem taşıyor. Araştırma hakkında New Scientist’e konuşan Diego Castanera ‘ilkel sauropodların nasıl yürüdüğü ve hareket ettikleri hakkında bilgilere ulaşabileceklerini’ söyledi.

Brusatte ve Challands, izlerin arasında üç parmaklı bir ayak da bulunduğunu, bunun antik otçul bir kertenkeleye işaret ettiğini düşünüyor. Brusatte, İskoçya’nın çok daha sıcak olduğu zamanlarda inanılmaz bir bitki örtüsü ve canlı çeşidine sahip olduğunu tahmin ediyor.