Dış gezegenlere dikeceğimiz ‘uluslararası bayrak’

0
4369
iint flag 01
iint flag 01

Dünya dışında koloni kurma hayaliyle yanıp tutuşan astronomi dünyası, yeni gezegen ve uydulara dikilecek ilk ‘uluslararası bayrak’ tasarımına kavuştu.

Ay, Mars ve ardından Jüpiter ile Satürn uydularıyla başlayacak kolonileşme süreci, uzay keşfinin kazandırdığı sonu gelmez ilham ve hayal gücüyle daha şimdiden astronomi dünyasına büyük bir coşku veriyor. Bunun en büyük örneği, grafik tasarımcısı Oskar Pernefeldt’in hazırladığı ‘Dünya Gezegeni Uluslararası Bayrağı’ ile iyice öne çıkmış durumda.

Henüz Mars’a gidecek roketi bile denemedik ama sesten hızlı yolculuk yapacak roketler üzerinde çalışıyor, Ay ve Mars’ta atmosfer olmamasına rağmen ilk koloniciler için oksijen üretecek keşif araçları tasarlıyoruz. Hareketli dev 3D yazıcılarla inşa edeceğimiz evleri bile tasarlamış durumdayız. Hal böyle olunca, insanlığın beşiğinden çıkmayı başardıktan sonra sağa sola bayrak dikmeyi başlamasını düşünmek oldukça normal.

Uzay çağının sonsuz hayal gücünden yararlanan Pernefeldt, uluslararası bayrak üzerinde fazlasıyla uğraşmış. Bayrak, Dünya’daki yaşamın temel kaynağını temsil ettiği için mavi renkte hazırlanmış. Tüm ulusları temsil etmesi için, günümüzde bayraklarda kullanılan tüm oranları hesaba katarak her ölçümü bayrağa eklemiş. Sonuç olarak ortaya tüm milletleri ve bayraklarını temsil eden, birlik-beraberlik temalı kenetlenmiş halkalar çıkmış.

flagofearth

Aynı zamanda yedi kıtayı temsil eden halkalar, Pernefeldt’in deyişiyle ‘kenetlenmiş halleriyle Dünya’mızda doğrudan ve dolaylı bağlantılı olan ögeleri’ temsil ediyor. Olimpiyat bayrağı havası veren görünüm de küresel birlikteliği ortaya koyan bir tema.

Uzayda evrensellik…

Pernefeldt, bayrağın kullanım şekillerini gösteren birçok çizim hazırlamayı da ihmal etmemiş. Yüzyıllar sonra bir dış gezegende yapılan spor müsabakasında, uzay görevine çıkacak bir astronotun uzay giysisinde ve Antarktika benzeri buzul yerlerde keşif yapan bilim insanlarının çadırları başında bir uluslararası bayrak yer alıyor.

Uluslararası bayrak küresel alanda resmen kabul edilmiş değil. Ancak yeni tasarımları teşvik edecek iyi bir çalışma olarak beliriyor. Yakın gelecekte kabul edilecek bir bayrak tasarımı ise evrenselliği ve insan neslinin geleceğini getirecek birlik beraberliği güçlendirmek adına oldukça önemli bir sembol olacak.