Dört nükleer patlamanın HD videosu

0
6125

ABD’nin 1955 yılında gerçekleştirdiği nükleer bomba testlerinin dördüne ait patlama anı, HD kalitesinde YouTube’a kondu.

Nevada Test Alanı’nda 1955 yılında gerçekleştirilen ‘Çaydanlık Operasyonu’na ait yüksek çözünürlüklü görüntüler, Atom Central tarafından YouTube’a kondu.

Arşivlerden alınarak işlenen görüntülerde, ABD’nin söz konusu yıl içinde patlattığı 14 nükleer bombadan dördüne ait patlama anı yer alıyor. İlk kez ortaya çıkan görüntülerden meydana getirilen video, maksimum 43 kiloton TNT gücündeki nükleer bombaların şiddetini gözler önüne seriyor. Patlamaların sonuncusu muhtemelen en zayıf olanı temsil ediyor.

Wikipedia’da yer alan bilgilere göre, ABD’nin okyanus ve stratosfer dahil olmak üzere Dünya’nın üç farklı seviyesinde 1992’ye kadar gerçekleştirdiği nükleer operasyonlardan sadece biri olan ‘Çaydanlık’, askeri taktikler belirlemek ve bombaların hedefe başarıyla iletimini test etmeyi amaçlıyordu.

Nevada Çölü'nde 1951'de gerçekleştirilen Buster Operasyonu'ndaki bir patlamayı askerler 9,7 km mesafeden izliyor. [Wikipedia]
Nevada Çölü’nde 1951’de gerçekleştirilen Buster Operasyonu’ndaki bir patlamayı askerler 9,7 km mesafeden izliyor. [Wikipedia]
ABD’nin nükleer bombaları Soğuk Savaş döneminde Sovyetlere karşı en güçlü koz olarak kullandığı biliniyor. Ancak İkinci Dünya Savaşı sonrası nükleer bombaların tekrar kullanılması da düşünülmedi değil. Suikasta kurban giden John F. Kennedy’nin ardından koltuğa gelen ‘rüya başkan’ Richard Nixon, 1972’de bir türlü kazanamadıkları Vietnam savaşını sonlandırmak için nükleer bomba kullanmayı düşündü. Dönemin aklı başında Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, bu fikri iptal ederek dünyayı çok büyük bir felaketten kurtardı.

Sovyetlerle beraber nükleer bomba denemelerine son vererek tabiat ananın ömrünü uzatmak adına önemli bir adım atan ABD, bugün de Kuzey Kore endişesiyle yaşıyor.

Nükleer bomba testlerinin doğada bıraktığı tahribatı kesin olarak bilmiyoruz. Pasifik Okyanusu’ndaki Marshall Adaları’na ‘sadece’ 67 tane bırakıldığını düşündüğümüzde, stratosferde patlayanları akla getirmek bile korkutucu bir hal alıyor. Nükleer patlamaları VIP koltuğundan izleyenlerin aklında hiç geçti mi bilinmez.

Nükleer bomba testlerinin ardındaki zihniyeti özetleyen bir zihniyet ise gelecek adına bana endişe veriyor. NASA’dan emekli astronot Marsha Ivins’e neden 1972’den sonra Ay’a tekrar gitmediklerini sorduğumda, şu cevabı vermişti: “Nixon ‘Bir kez gittik, tekrar neden gideceğiz ki’ demiş…