“Dünyanın en yalnız kurbağası” Romeo, 10 yıl sonra Juliet’ine kavuştu

Bilim insanları, amfibi canlıların neslini korumak adına gösterdikleri takdire şayan çaba ile "dünyanın en yalnız kurbağası" Romeo'ya 10 yıl sonra sevgili buldu.

0
4664
romeo kurbaga bolivya juliet dijitalx 001
romeo kurbaga bolivya juliet dijitalx 001

Romeo adıyla ünlenen ve hayata tutunduğu 10 yıl boyunca hiç sevgilisi olmayan kurbağa, nihayet kendisi için belirlenen en ideal sevgiliye kavuştu. Bolivya’da amfibi hayvanların neslini korumak adına çalışmalar yapan bilim insanları, ülkenin bulut ormanında yaptıkları keşifte en az beş Sehuenca su kurbağası (Telmatobius yuracare) yakaladı. Aynı türe ait üç erkek ve iki dişi kurbağa canlıların sayılarını kısa sürede artırmak adına çok büyük bir kitle sayılmasa da bir başarı kabul ediliyor.

Bolivya Doğal Tarih Müzesi’ne bağlı araştırmacılar, kurbağaları korunaklı bir alanda çiftleştirdikten sonra tekrar vahşi doğaya salacak. Yakalanan en enerjik ve sağlıklı dişi ise Romeo’nun tutulduğu akvaryuma gönderilecek.

Araştırmacılardan Teresa Camacho Badani, “Juliet çok güçlü ve çok hızlı yüzüyor. Çok iyi görünüyor ve bir o kadar da sağlıklı… Romeo ise çok utangaç. Juliet ise tam tersi. Zıt kutupların birbirini çekmesi ile harika bir eşleşme olacağına inanıyoruz ” ifadesini kullandı.

Her ne kadar Romeo ile Juliet’in birbirini sevecekleri (bilimsel olarak) kesin olmasa da, Twitter hesabındaki paylaşımında Romeo’nun fazlasıyla heyecanlı olduğu görülebiliyor:

Altıncı yok oluşun önüne geçebilecek miyiz?

İnsanlığın bugüne kadar vahşi doğa üzerinde ne kadar büyük bir yıkıma neden olduğu ve kaç canlı türünü yeryüzünden sildiğine bakmak için arşivleri karıştırmak gerekiyor. Birbiri üzerine yığılan rakamlar sürekli artarken, bilim insanları “altıncı kitlesel yok oluşa” girdiğimizi açıklamıştı.

Uluslararası Doğayı Koruma Derneği’nin (IUCN) verdiği bilgiye göre nesli tükenme tehdidi altında olan amfibi canlı türü sayısı, aynı kategoriye giren kuş ve memelilerin toplamı kadar. Amfibi canlıların %40’ı yok olma tehlikesine yaklaşırken yaklaşık 3’te biri tükenme tehdidi altına girmiş durumda.

Sadece Bolivya’da amfibi türlerinin %22’si yaşam alanlarının daralması, kirlilik ve iklim değişikliği nedeniyle tehdit altında. Amfibi türlerini en çok tehdit eden sorun ise iklim değişikliğinin etkisi ile yayılımı hızlanan mantar enfeksiyonu.

Stephane Knoll Museo de Historia Natural Alcide dOrbigny 8
Bulut ormanında yapılan keşifte Juliet’in bulunduğu an. [Stephane Knoll/Museo de Historia Natural Alcide d’Orbigny]

Çöpçatanlık sayfası bile var

Altıncı kitlesel yok oluşa karşı durabilmek için seçilen savaşçılardan biri olan Romeo, akvaryumda yaşadığı yıllarda utangaçlığının kurbanı oldu. Ona bakan bilim insanları bu sorunu aşmak için internette profil sayfası bile hazırladı.

Match.com sayfasındaki profilinde, “Türümüzü kurtarabilmek için kendime en iyi adayı bekliyorum” ifadesi yer alıyor.

Sevgililer Günü’nde başlatılan kampanya ile 15,000 dolarlık bir bağış elde edilmesi hedefleniyor. Başarıya ulaşılırsa vahşi doğadan daha fazla Sehuencas toplanacak ve “kurbağaların yükelişi” yaşanacak.

Badani, Juliet’in ilk olarak temizleneceğini ve taşıyor olabileceği enfeksiyondan arındırılacağını söyledi: “Romeo’nun ilk buluşmasında hastalanmasını istemiyoruz. Temizliğin ardından romantik bir tanışma yaşanacak.”

Cochabamba kentindeki müzede yaşanacak gelişmeleri ileride aktaracağız. Ümidimiz, Romeo ve Juliet’in birçok iribaşı olması.