Çarşamba, Eylül 11, 2024
More

    ‘Hava kirliliği obeziteye neden oluyor’

    Hava kirliliğinin ne gibi sorunlara yol açtığını, özellikle Çin’de yaşanan anormal ölümlerden gayet iyi biliyoruz. Bazı kentlerde giderek kontrolden çıkan sorun, Çinlileri temiz hava ithali yapmak zorunda bırakıyor.

    Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, hava kirliliğinin ölüm riskinin yanı sıra aşırı kilo riski de taşıdığını gösterdi. Laboratuvar ortamında üç ila sekiz hafta süresince Pekin’in kirli havasını soluyan farelerde, belirgin kilo artışı görüldü. Kirli havaya maruz bırakılan fareler aynı zamanda kontrol grubuna kıyasla obetize bağlantılı hastalıklara yakalandı.

    Hava kirliliğinde dünyanın en sorunlu kentlerinden biri olan Pekin, 2008-2015 yılları arasında Hava Kalitesi İndeksi’nde 100 değerine sahip oldu. Bu oran, kabul edilen sağlık limitinin dört katına işaret ediyor. En hızlı byüyen ekonomi ekonomiyi temsil eden Çin’in başkenti, kömüre dayalı sanayi, egzoz gazları ve evlerde kullanılan kazanların neden olduğu kirliliği hapseden dağlarla çevrili. Çinli yetkililer, hava kirliliğinin anormal boyutlara ulaşması nedeniyle Aralık 2015’te 72 saatlik trafiğe çıkma yasağı ilan etmişti.

    Düzenli kirli hava solumanın etkilerine yönelik araştırmalar, milyonlarca Çinlinin maruz kaldığı sağlık risklerini gözler önüne seriyor. Harvard Üniversitesi tarafından 2014’te yapılan araştırmada, Pekin’de yaşayan 22 milyon insanın akciğerlerinin, havadaki partiküller nedeniyle doğrudan etkilendiği belirtmişti. Geçtiğimiz yıla ait bir diğer araştırmada, hava kirliliğinin beyinde küçülmeye neden olabileceği ortaya konmuştu.

    Çin'in doğu kıyısında Ba Hai Körfezi ve Sarıdeniz üzerini kaplayan kirli hava. [Wikipedia]
    Çin’in doğu kıyısında Ba Hai Körfezi ve Sarıdeniz üzerini kaplayan kirli hava. [Wikipedia]

    Obezite sorununu tetikliyor olabilir

    En son araştırmanın başını çeken Duke Üniversitesi’nden Junfeng ‘Jim’ Zhang, uzun süre kirli havaya maruz kalmanın, ‘obeziteye neden olan metabolik değişimleri tetiklediğini’ ifade etti. Peki’den alınan havaya maruz bırakılan sekiz haftalık dişi ve erkek fareler, süre sonunda kontrol grubun oranla yüzde 10 ve yüzde 18 daha kilolu hale geldi.

    Yaşanan olumsuz fiziksel değişimlerin sekizinci haftada belirgin hale gelmesi, hava kirliliğine uzun süreli maruz kalmanın etkisi olarak belirdi. Zhang, ‘elde edilen sonuçların insanlar için düşünülmesi halinde, obezitenin önüne geçilmesi için hava kirliliğinin azaltılması gerektiğini’ ifade etti.

    Çin’de 2013 yılında yapılan bir araştırma, 20-39 yaş aralığının yüzde 11’inin obezite sorunu yaşadığını göstermişti. Bu oran, ABD ile karşılaştırıldığında son derece düşük kalıyor. ABD Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi verilerine göre, ABD nüfusunun üçte birinden fazlası aşırı kilolu.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler