Hayabusa 2 uzay aracı Ryugu asteroidinin yörüngesine ulaştı

0
4114
ryugu 003
ryugu 003

JAXA, 28 Haziran’da yerel saat ile 09:35’te Hayabusa 2 uzay aracının genişliği 0,6 km olan Ryugu (nam-ı diğer 1999 JU3) asteroidinin yörüngesine girdi. JAXA, Hayabusa 2’nin iticilerinin son manevrada beklendiği gibi çalıştığını ve asteroid ile sabit mesafede yer aldığını belirtti. Yapılan açıklamada, belirlenen mesafeden asteroidin gözlemleneceği ve numune toplama görevi için sondaların iniş noktalarının belirleneceği ifade edildi.

Yaklaşık 600 kg ağırlığındaki Hayabusa 2 uzay aracı, 3 Aralık 2014 tarihinde ateşlenmişti. Dünya’dan bugün 290 milyon kilometre mesafede bulunan Hayabusa 2, Ryugu asteroidini 18 ay boyunca gözlemleyecek. Taşıdığı üç sondayı bu süreç esnasında Ryugu üzerine indirecek olan Hayabusa 2, toplayacağı toz tanecikleri ve taş örnekleri ile Dünya’ya geri dönecek. Geri dönüş yolculuğu Aralık 2019’da başlayacak ve bir sene sürecek.

[JAXA]

Kozmik küp şekeri

JAXA, son bir hafta içinde Ryugu asteroidin giderek azalan mesafelerden görüntülerini paylaşmıştı. En son olarak 40 km mesafeden gönderilen fotoğraflar asteroidin bir küp şekerini andıran görüntüsünü ortaya çıkarmıştı. Yüzeyine yayılmış kayalar ile pütürlü bir görünüm sergileyen Ryugu’nun ekvator bölgelerinde kraterler olduğu da fark ediliyor. Kendi ekseninde bir dönüşü 7,5 saatte tamamlayan Ryugu, keşif sondalarının rahatlıkla iniş yapabilmesi için son derece ideal bir hedef.

BBC’ye bilgi veren Hayabusa 2 görevinin başındaki isim Makoto Yoshikawa, “Ryugu üzerinde küçük bir krater oluşturacak çarpışma sondası kullanacaklarını” söyledi. Yoshikawa, krater oluşturma görevini gelecek sene bahar aylarında deneyebileceklerini belirtti. Ardından, Hayabusa 2 kratere yaklaşarak asteroidin iç katmanlarındaki materyalden numune toplamaya çalışacak.

[JAXA]
Astronomlar, Ryugu’dan toplanacak numuneleri inceleyerek Güneş Sistemi’nin oluşumuna ve Dünya’da hayatın nasıl oluştuğuna dair yeni bilgiler elde etmeyi umuyor. Asteroidlerin Güneş Sistemi’nin oluşumuna tanıklık etmiş antik taşlar olmaları ve içlerinde su ve karbon zengini organik materyaller taşımaları, hayatın kökenlerine dair birçok bilgi edebileceğimize işaret ediyor.

Hayabusa 2, 67P kuyrukluyıldızını inceleyen Rosetta’nın ardından en önemli derin uzay keşif görevlerinden biri olacak. Astronomi meraklıları 2019 ve sonrası için Hayabusa’ya bolca yer ayırabilir.