Hubble’dan 256,000 galaksi içeren 13.3 milyar yıllık olağanüstü manzara

0
7772
hubble 13 mozaic dijitalx 01
hubble 13 mozaic dijitalx 01

NASA, Hubble Uzay Teleskobu’nun 16 yıl boyunca topladığı veriler ile evrenin antik zamanlarına ait 256,000 galaksi içeren olağanüstü bir manzara hazırladı.

29’uncu yaşını kutlayan Hubble Uzay Teleskobu, evrenin geçmişine ait en detaylı manzaralardan bir tanesini görmemizi sağladı. NASA’nın “galaksilerin tarih kitabı” olarak tanımladığı karede, 16 yıl boyunca yapılan gözlemlere ait 7,5000 uzun fotoğraf kullanıldı. Ortaya çıkan manzara 256,000 galaksinin Büyük Patlama’dan sadece 500 milyon yıl sonraki görüntüsünü sunuyor. Evren’in geçirdiği evrime ışık tutan kozmik tablo, galaksilerin zamanla nasıl değiştiğini ve zamanla nasıl büyük galaksiler oluşturduklarını daha iyi anlamızı sağlayacak.

Evren’in geçmişine ait en detaylı görüntüleri elde etmeyi amaçlayan proje, Hubble Legacy Field adını taşıyor. Hubble’ın eXtreme Deep Field (XDF) de dahil olmak üzere derin uzay gözlemlerini içeren proje, morötesinden yakın kızılötesine kadar birçok spektrumda uzayı tarıyor. Yıllar süren derin uzay gözlemleri sonucunda, galaksilerin zamanla nasıl ortaya çıktığına işaret eden aşağıdaki gibi inanılmaz manzaralar elde ediliyor.

Araştırmada yer alan California Üniversitesi’nden Garth Illingworth, “Bu kare evrendeki galaksilerin çocukluktan yetişkinliğe uzandıkları gelişim tarihlerini gösteriyor” ifadesini kullandı. Hazırladıkları mozaiğin kendileri ve diğer astronomlar tarafından kullanılacağını belirten Illington, önümüzdeki yıllarda evrenin evrimini daha iyi anlayacakları araştırmaların önünü açacaklarını söyledi.

Geçmişteki mozaiklerin 30 katı galaksi içeriyor

Hubble Uzay Teleskobu’na adını veren astrınım Edwin Hubble, bir yüzyıl önce yıldızları “uzayın işaretleyicileri” olarak tanımlamıştı. Galaksiler, astronomlara evrenin nasıl genişlediğini takip etme şansı verdiği gibi kozmosun üzerinde kurulduğu fizik kurallarını anlamamızı sağlıyor. Dahası, kiimyasal elementlerin ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını, Güneş Sistemi ve hayatı oluşturan şartları sorgulamamıza olanak veriyor.

Hubble’ın 16 yıllık çabasını temsil eden manzara, geçmişteki derin uzay taramalarının 30 katı galaksi içeriyor. Yeni mozaik, neredeyse Dolunay’ın genişliği kadar alan kaplıyor. XDF, uzayın çok daha derin noktalarını gözlemleyebilse de, Dolunay’ın sadece 10’da biri kadar bir alanı görebiliyor. Legacy Field’in kapsamlı gözlemleri, galaktik “tren enkazları” olarak tanımlanan enkazları da ortaya çıkarıyor. Söz konusu enkazlar, evrenin henüz çok genç olduğu zamanlarda çarpışan galaksileri temsil ediyor.

apparent size comparison of Legacy Field mosaic with full Moon

Hubble 1990’da ateşlenmesinin ardından astronomlar teleskop ile derin uzayı gözlemlemenin ne kadar mantıklı olacağı konusunda şüpheye düşmüştü. İlk kez 1995’te elde edilen Hubble Deep Field görüntüsü (aşağıda) tek bir hedefleme ile binlerce görülmemiş galaksiyi ortaya çıkarmıştı. Hubble’ın Advanced Camera for Surveys cihazı 2002’de yaptığı tek gözlem ile 10,000 galaksiyi görüntüledi. Derin uzayın karanlıklarından tutup çıkarılan galaksilerin ortaya koyduğu veriler, Hubble’ın kozmik balıkçılığa devam etmesini sağladı. 2009’da Hubble’a Wide Field Camera 3 (WFC3) kamerası eklendi ve 2012’de eXtreme Deep Field görüntüsü elde edildi. WFC3, Hubble’ın gözlem yapabildiği dalgaboyunu artırdı.

“Dolunay kadar” alan kaplayan mozaik, Hubble Legacy Field görüntülerinden ilkini temsil ediyor. NASA, şu an 5,200 görüntüden oluşan ikinci bir Hubble mozaiği üzerinde çalışıyor 🙂

Ek okuma önerileri:

Hubble bilinen en uzak yıldızın görüntüsünü elde etti

Hubble ‘yengecin kalbindeki’ büyüleyici parıltıyı görüntüledi

Hubble’ın 25 yılda çektiği en güzel fotoğraflar

Hubble uzayda ‘Smiley’ tespit etti