Japonya ilk insan-hayvanı ortaya çıkaracak planı kabul etti

0
6922
cats universal
cats universal

Japonya, insan hücrelerinden hayvan embriyoları üretilerek insan-hayvan ortaya çıkarılmasını sağlayacak planı kabul eden ilk ülke oldu.

Nature tarafından duyurulan habere göre, Japonya bilim bakanlığı bilim insanlarının fare veya sıçanlarda insan pankreası geliştirme talebini kabul etti. Japon hükümeti bu sene başında insan-hayvan deneylerini kapsayan deneylere yönelik yasağı kaldırmıştı.

Japon Asahi Shimbun gazetesine açıklama yapan bilim insanı Hiromitsu Nakauchi, “Nihayet bu alanda 10 yıl süren ön çalışmalar yaptıktan sonra ciddi deneylere başlamaya hazırız” ifadesini kullandı.

Araştırmacılar geçmişte kuzu ve domuz gibi insan-hayvan embriyoları ortaya çıkarmış ancak bu deneyler hamilelikten birkaç gün veya hafta sonra iptal edilmişti. Japonya tarafından yapılacak deneyler ise iki farklı canlının oluşturduğu embriyoları hayata geçirecek. Ortaya canlı ve nefes alan insan-hayvanlar çıkacak.

İlk insan-hayvan deneylerinin nereye varacağı konusunda ise fazla hayalci olmamak gerekiyor. Yakın zamanda karşımıza “Cats” filminde olacağı gibi kedi kadınlar çıkmayacak. Veya kendinizi en sevdiğiniz hayvan ile birleştirerek fanstastik bir canlıya dönüşmeyeceksiniz. Bilim insanlarının hedefi, domuz gibi hayvanlarda üretilecek insan organlarının gelecekte nakillerde kullanılması. Nihayetinde organ bağışı günümüzün en büyük sıkıntılarından biri olmaya devam ediyor.

Deney nerede kontrolden çıkabilir?

Yapılacak deneyde, Nakauchi’nin ekibi kendi pankreasını geliştirme yeteneğinden mahrum kemirgen embriyoları hazırlayacak. Embriyolara insan kök hücreleri yerleştirilerek insan hücrelerinden pankreas geliştirmeleri sağlanacak. Ardından, pankreas yetişkin kemirgenlere nakledilecek.

Nakauchi planlarında dikkatle ilerleyeceklerini ve ilk olarak tam olgunluğa yakın pankreas ürettikten sonra yakın gelecekte insan-hayvan embriyosunun doğumunu deneyecelerini söyledi. Asahi Shimbun’da yer alan bilgiye göre, embriyonun beynine çok fazla insan hücresi kaçarsa deney iptal edilecek.

Japonya insan-hayvan deneyleri önündeki engeli kaldıran ilk ülke olsa da, küresel alanda deneyin etik olmadığını düşünen birçok kişi muhtemelen protestolara başlayacak. Öne çıkan sorulardan biri, insan hücrelerinin deney hayvanının beynine kaçması halinde ne olacağı. Bunun yanı sıra, gıda sanayisi için tüketilen hayvanlardan aynı zamanda insan organları elde etmenin ve hayvanların maruz kalacağı deneylerin neden olacağı tartışmalar da söz konusu.

Gizmodo’ya konuşan medikal etik uzmanı Carolyn Neuhaus, “Domuzlardan organ elde etmenin onları et için yetiştiriyor olmamızdan daha etik dışı olacağını, organ üretilecek domuzların yetiştirilme şekillerinin farklı olması gerekeceğini” ifade etti.

Kamu seviyesinde tartışılması gereken bu konu organ nakli sıkıntısını ortadan kaldıracağı sürece kabul edilebilir. CRISPR deneyleri gibi kontrolden çıkma riski altında ise denetim şart olacak.

İlginizi çekebilir:

https://www.dijitalx.com/2019/03/22/bilim-herkes-tarafindan-anlismali-ve-yapilmali-mi/
https://www.dijitalx.com/2019/05/19/bir-crispr-mucizesi-car-t-hucre-tedavisi/
https://www.dijitalx.com/2019/02/06/nadir-hastaliklarda-genetik-tedavi-umudu/