Karbon emisyonunu Treepod’lar azaltacak

0
5599
treepod 1
treepod 1

2010 yılının ekim ayı sonlarında, SHIFTboston, Mario Caceres ve Christian Canonico’yu kentsel alanlara yerleştirilmek üzere sentetik ağaçlar geliştirmeleri için işe aldı. Bu ağaçlar Boston şehirine veya gelecekte diğer şehirlere de yarar sağlayabilecekti. Nasıl mı ? İşte bu noktada, bu iki tasarımcıyı ayakta alkışlamamız gerekebilir, çünkü tasarladıkları sentetik ağaçlar normal ağaçların fonksiyonlarını kökleri ve su olmadan yapabiliyor. Karbon giderme özelliklerinin yanı sıra, ağaç yetişmesi mümkün olmayan alanlarda da doğanın korunmasına yardım ediyor.

Boston Treepodları bulundurdukları sistem vasıtasıyla havadaki karbondioksiti alıp yerine oksijen verebiliyor. Havayı temizlemesinin yanında, bu yeni nesil ağaçlar üzerlerindeki solar panellerde depoladıkları güneş enerjisi ve ziyaretçilerin kullanabildiği gövdesine bağlı interaktif tahterevallilerden gelen kinetik enerji ile elektrik bile üretebiliyor. Birisi tahterevallide oynadığı sırada ağacın üzerindeki güç göstergesinde Treepod’un karbon emisyonunu azaltma işlemi anlatılıyor. Solar paneller ve kinetik enerji istasyonlarından üretilen elektrik hava filtreleme işleminde ve iç aydınlatmada kullanılıyor.

 

Belediyelerin ilgisini çekebilir

Treepodlar bir diğer çevreci yanı da tamamen plastik içecek şişelerinin geri dönüştürülmesiyle yapılıyor olması. Tasarım sadece ağaçlara değil ayrıca insan akciğerindeki damar dallanmalarına benzetilmeye çalışılmış. Akciğerdeki gibi birçok noktada birbirine temas eden ve minik karbondioksit filtresi görevi gören alveollere benzer ufak yapılar dalların uçlarına konumlandırılmış.

Geceleri de sürekli değişen dikkat çekici renklerle kendini aydınlatan Treepodlar, çevreye önem veren tüm beledeyilerin ilgisini çekecektir. Bakalım yakın zamanda Türkiye’de de görebilecek miyiz ?