‘Kediler sahiplerini sesle kontrol ediyor’

0
5604
cat jump
cat jump

Kedi sahipleriyle evcil hayvanları arasındaki otorite ilişkisini konu alan yeni bir araştırmaya göre, kediler ‘kesinlikle’ kontrolü elinde bulunduran taraf. Bunu yapmalarını sağlayan en büyük etken ise özel bir miyavlama şekli.

Sokak kedilerini seven ancak evde kedi beslemeye tahammülü olmayan bir insan olarak, kedilerin ne kadar rahatına düşkün canlılar olduğunu kanıtlayan araştırmaları ‘okumadan’ savunduğumu söyleyebilirim. Okuyarak derlediğim en son makale de kedilerin insanları yönlendirme gücünü bir kez daha doğruluyor.

Current Biology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ‘efendilerimiz’ kontrolü sadece şirinlikleriyle ve mazlum bakışlarıyla elde etmiyor. Tersine, biz insanların doğrudan beynine sinyal göndererek bunu yapıyorlar.

Araştırma, kedilerin çıkardığı yüksek-tiz miyavlamanın, insanları yönlendirmekte en başarılı silahları olduğunu savunuyor. Bir yandan sevinçle mırlama, öte yandan açlığı ortaya koyan bir çığlık karışımı olan ses, insanların karşı koymasını neredeyse imkansız kılıyor.

Sokağımızda yaşayan, Sylvester adını verdiğim kedinin bu yolla beni en az 150 defa ikna ettiği gerçektir.

Bebek ağlamasıyla benzerlikleri var

Sylvester keyif çatıyor... [DijitalX]
Sylvester keyif çatıyor… [DijitalX]
Araştırmada yer alan Sussex Üniversitesi’nden Karen McComb, “Kedilerin yaptığı seslenme şekli, bir yandan tatmin içerirken, diğer yandan tepki bekleyen bir ikna çağrıştırıyor… Rica niyetine yapılan mırlama ise aynı etkiyi göstermiyor ve kediler büyük olasılıkla yatak odasından atılıyor” dedi.

Geçmişte yapılan araştırmalar, kedilerin serzenişiyle bebeklerin zırlaması arasında bağlantı olduğunu göstermişti. Bu durumdan avantaj sağlayan kediler, mırlama karışımlı tiz miyavlamayla insanların kulağının daha az alışkın olduğu ve karşı koyamadığı bir ses çıkarıyor.

McComb, kedilerin insanları ikna edici sesini kendi tecrübeleri sonucunda araştırmaya karar vermiş. Kedisinin her sabah ısrarlı bir mırlamayla uyandırdığı McComb, diğer kedi sahiplerinin de aynı durumdan muzdarip olduğunu öğrenmiş.

Deneylerde, 10 kedinin sesleri kaydedilerek 50 katılımcıya dinletilerek tepkileri ölçüldü. Ses kayıtları, yabancılar karşısında genelde sessiz kaldıkları için kediler ve sahipleriyle yapıldı. Katılımcılar, sadece mırlamanın yemek talebi olduğunu düşünürken, mırlama ve yüksek tiz sesli miyavlamanın acil karşılık isteyen ve rahatsızlık uyandıran bir his yarattığını belirtti.

Dijital ortamda aynı sesten miyavlamanın çıkarılması sonrasında, katılımcılar ‘acil ilgi isteği’ uyandıran hissin ortadan kalktığını ifade etti.

Kediler abartabiliyor

McComb’a göre mırlama ile miyavlama normalde düşük ses tonlarında beliriyor ancak insanlardan ilgi ve karşılık bekledikleri zaman sesin tonunu yükseltiyorlar.

Araştırma, tüm kedilerin aynı mırlama türünü kullanmadığını, ‘sahipleriyle derinleşen ilişkileri bulunan kedilerde daha çok görüldüğünü’ not düşüyor…

İngiliz biyolog Dr. John Bradshaw, yıllar süren araştırmaları sonucunda yazdığı kitabında, ‘kedilerin evdeki insanları aslında büyük bir kedi sandığını’ öne sürmüştü. ‘Cat Sense’ adlı kitapta, kedilerin davranışlarının neredeyse tümünün insanlarla yaşayarak öğrenilen değil, içgüdüden geldiği belirtilmişti.

Kedi sahipleri düşünsün.