Kozmonotlar Mars yolculuğunda salyangoz yiyecek

0
5367
nasa mars
nasa mars

Rus bilim insanları, uzun Mars yolculuklarında kozmonotların protein ihtiyacını karşılamak için ‘dev salyangoz’ yetiştirmeyi planlıyor. Menüde ipekböcekleri de var.

Sibirya Biyofizik Enstitüsü, Mars’a 9 ay sürmesi beklenen uzun yolculuklarda kozmonotların özel yetiştirilmiş karındanbacaklılarla beslenmesi gerektiğini düşünüyor.

Russia Today’e konuşan araştırma ekibi üyelerinden Vladimir Kovalev, ‘kozmonotların uzayda tüketmesi gereken proteinin üçte ikisinin hayvanlardan gelmesi gerektiğini’ savunarak, “Ancak uzayda alan çok kısıtlı olduğu için büyükbaş hayvan bulundurmak mümkün değil” ifadesini kullandı.

Rus uzay programını desteklemek için kurulan ve on yıllardır yerçekimsiz ortamda yaşam imkanı sunacak teknolojiler araştıran Biyofizik Enstitüsü, bu yıl başında ‘dev Afrika salyangozlarına özel yaşam destek alanı geliştirdiklerini’ açıkladı.

Sibirya Federal Üniversitesi tarafından yayımlanan araştırma makalesine göre, salyangozlar bitkiyle beslenecekleri alanda kendi kendine yetişecek, kozmonotlar sadece salyangozları alıp yiyecek.

Kovalev, “Tek bir insanı beslemek için 700-800 salyangozun bulunduğu bir koloni gerekiyor… Bir kozmonot günde 100-150 gram salyangoz eti tüketmesi yeterli olacak. Ancak yarım kilo yemeleri bile mümkün” dedi.

 

Afrika salyangozları astronotların yemeği olabilir. [The Courier-Mail]
Afrika salyangozları astronotların yemeği olabilir. [The Courier-Mail]

‘Uzay yolculuklarına alışkınlar’

Achatina fulica olarak bilinen dev Afrika salyangozu, 20 cm boya ulaşabiliyor ve besleyici yumuşak ete sahip olmasıyla biliniyor. 10 yıl yaşayabilen salyangoz bu süre boyunca daha da büyüyebiliyor ve karşısına çıkan her şeyi tüketiyor. Evcil hayvan olarak bile bakılan Afrika salyangozu, hastalık bulaştırma riskine de sahip.

Kovalev, ‘salyangozların tadına baktıklarını ve et kadar iyi olmasa da kabul edilebilir olduğunu’ söyledi. Bir diğer araştırmacı Nikolay Manukovskiy, ‘salyangozların ciğere benzeyen bir tat verdiğini’ söyledi.

Salyangozlar, fare ve solucanlar gibi uzayda birçok deneye katılmış deneyimli canlılar arasında yer alıyor. 1990’lı yıllardan bu yana uzaya gönderilen salyangozlar hem Mir uzay istasyonu hem de Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) deneylere maruz kaldı.

Frank adlı salyangoz. [ismirschlecht/imgur]
Frank adlı salyangoz. [ismirschlecht/imgur]

Sinek neden olmasın?

Uzayda çiftlik hayvanları yerine farklı canlıların tüketilmesi gerektiğini savunan bir diğer ülke Japonya. Japon uzay ajansı (JAXA) araştırmacıları, menüyü Ruslardan da ‘zengin’ tutuyorlar.

JAXA’nın menüsünde arı, çekirge, salyangoz, sinek ve karınca bulunuyor. Rusların da menüsünde yer alan ipekböceği, bitkilere gübre sağlaması, ipek üretmesi ve amino asit kaynağı olması nedeniyle en gözde ‘uzay böceği’ olacak gibi görünüyor.

Yerçekimsiz ortamda yemek olarak kullanılacak hayvan ve böceklerin yetiştirilmesinde bir sorun olacağı düşünülmüyor. En büyük soru, Mars’a nasıl gideceğimiz…