Küresel ısınmayı yakıta dönüştürecek mega yapı

0
5278
carbon 014122 5
carbon 014122 5

Kanada merkezli bir firma, atmosferden CO2 emerek yakıta dönüştüren dev bir vantilatör duvar inşa etti. ‘Vantilatör fabrika’ yılda 300 bin otomobilin yaydığı kirliliği emecek.

Calgary merkezli Carbon Engineering firması, önüne geçmekte zorlandığımız küresel ısınmaya karşı en yaratıcı çözümlerden birini üretti. Yüzlerce vantilatörden oluşan dev bir duvarı temsil eden Doğrudan Hava Yakalama (DAC) sistemi, enerji santralleri ve sanayi tesislerinden yayılan ve yüzyıllarca atmosferde kalabilen CO2’i yakalamak için geliştirildi.

Hareket eden araçların yaydığı CO2’i yakalamakta güçlük çekse de sera gazlarının birikimini önemli ölçüde azaltabilecek bir icat olan mega duvar, her yıl 300 bin otomobilin neden olduğu karbon emisyonunu emerek yakıta çevirmek için kullanılacak.

Vantilatörler, karbonu emen ve tuza çeviren solüsyonun yardımıyla çalışacak. Yeraltınde depolanabilecek tuz, aynı zamanda karbon içeriği düşük sentetik yakıta da dönüştürülebilecek.

Carbon Engineering’in Kanada’da inşa ettiği ilk dev prototip, bu yıl içinde tam kapasiteye çıkarılacak. Hedeflenen sonuçların alınması halinde vantilatör fabrikalar 2017 veya 2018’den itibaren çoğalmaya başlayacak. Carbon Engineering, bir geri dönüşüm sisteminde yılda 10 bin varil sentetik yakıt elde etmeyi planlıyor.

carbon_014122

Ormanların yükünü hafifletecek

Vantilatör duvarların sayılarının artması, Dünya’da geride kalan 3,04 trilyon ağacın atmosferi temizleme görevini hafifletecek. Mega duvarlar C02 emmek konusunda tropikal ormanlar kadar başarılı olmayacak ancak ölçülebilir geri dönüşüm süreçleri sayesinde sürdürülebilir enerji üretiminin kapısını aralayacak.

Carbon Engineering, bir vantilatör duvarın kendisinden 1,000 kat daha fazla yer kaplayan orman veya diğer bitki örtüsüyle aynı miktarda CO2 emeceğini belirtti.

[Ekran görüntüsü/YouTube]
[Ekran görüntüsü/YouTube]
Teknolojinin insan kaynaklı sorunları ortadan kaldırması gerektiğini savunan Carbon Engineering Başkanı David Keith, “Atmosferde yükselen karbon değerleri hakkında bir şeyler yapmamız gerekiyor… Mutlaka düşük karbon enerjisinin sürdürülebilir kaynaklarına dönüşüm yapmalıyız ve bunu yapabiliriz” ifadesini kullandı.

Aynı zamanda Harvard Üniversitesi’nde profesör olan Keith’in firması, başarılı olabilmek için enerji sektöründe yer edinebilmek zorunda. Carbon Engineering, karbon içeriği daha düşük olan sentetik yakıtların birçok biyo-yakıtlara kıyasla daha ucuz olacağını savunuyor. Eğer firmanın ürünleri kullanılabilir yakıt olarak piyasalarda yer edinirse, gökyüzüne saldığımız karbonu ucuza yeniden kullanmanın keyfini çıkarabiliriz.