Luksor Krallar Vadisi’nde antik Mısır’dan kalan “sanayi bölgesi” keşfedildi

0
5297
valleyofthekings dijitalx
valleyofthekings dijitalx

Mısırlı yetkilier, antik Luksor şehrinin Krallar Vadisi olarak bilinen bölgesinde kraliyet mezarları için eşyaların üretildiği antik bir sanayi bölgesi ortaya çıkarıldığını açıkladı.

Antik Mısır’ın kraliyet mezarlarının görkeminin ardında yatan yer, Mısırlı arkeologlar tarafından ortaya çıkarıldı. Mısır eski yapılar bakanı Halid el-Enan ve arkeolog Zahi Hawass’ın yer aldığı basın toplantısında, Luksor kentinin Krallar Vadisi (nam-ı diğer Batı Vadisi) ile “Maymunlar Vadisi” olarak da adlandırılan Doğu Vadisi’nde “sanayi bölgesi” keşfedildiği duyuruldu. Krallar Vadisi ayrıca, Mısır’ın çocuk firavunu Tutankamon’un mezarının bulunduğu yeri temsil ediyor.

Arkeologlar, keşfedilen sanayi bölgesinde mezarların dekorasyonunda kullanılmak için eşya ve süslemeler üretildiğini belirtti. Toprak altından çıkarılan atölyelerin bulunduğu alanlarda kazı çalışmaları 2017’de başlamıştı.

Hawass, CNN’e yaptığı açıklamada “her bir atölyenin farklı bir amacı olduğunu” belirtti. Bazı atölyeler çömlek veya altın süslemeler, bazıları da mobilya üretmek için kullanılıyordu. Toplamda 30 atölye keşfeden arkeologlar, her birinin depolama ve kraliyet mezarlarının temizlenmesi için odalar içerdiğini belirtti.

Kazıların yapıldığı yerlerden Doğu Vadisi’nden bir kesit. [Mısır Eski Yapıtlar Bakanlığı]

Hawass, kazılarda ortaya çıkarılan çanak çömleklerin 18’inci Hanedan döneminden kaldığına dikkat çekti. M.Ö 1549 ile M.Ö 1292 arasındaki yılları kaplayan dönemde, Mısır bilinen dünyanın en güçlü devletini temsil ediyordu.

Mısır Eski Yapılar Bakanlığı’nın Facebook sayfasında yer alan bilgiye göre, kazı alanında kil ve metalin eritilmesi için kullanılan bir fırın ile işçilerin su içtiği bir “hazne” de bulundu. Keşfin, antik Mısır’da işçilerin nasıl çalışma şartlarına sahip olduğuna dair yeni bilgiler sunabileceği ifade edildi.

Keşfedilen diğer eşyalar arasında bazılarının üzerinde kanatlı tanrı Horus’un figürü yer alan yüzlerce boncuk, bir bok böceği tasvirli yüzük ve kraliyet mezarlarını süslemek için kullanılan altın folyo bulundu.

Mısırlı işçilerin bir zamanlar su içtikleri kuyu veya delik. [Mısır Eski Yapıtlar Bakanlığı]

Kraliçenin mezarı bulunabilecek mi?

Ortaya çıkarılan antik atölyeler ile alandaki çalışmalarına daha azimli bir şekilde devam eden arkeologların hedefleri arasında, Kral Tutankamon’un eşi ve kızına ait mezarları bulmak var. Kraliçe Ankhesenamun’un yanı sıra, Kral Birinci Amenhotep, Kral İkinci Tuthmose ve Sekizinci Ramses’in mezarları da bölgede saklı olabilir.

Arkeolohlar, Doğu Vadisi’nde “KV 65” olarak adlandırılan bir mezar keşfetti. Mezarda, inşası için kullanılan bazı aletler de bulundu. Mısır’ın Ahram Online sayfasında yer alan bilgiye göre, Kral Tutankamon’un mezarını keşfeden Howard Carter’ın (1874-1939) döneminden bu yana antik Mısır topraklarında en geniş çaplı kazılar gerçekleştiriliyor. Kazılarda, Yedinci Ramses, Hatshepsut ve Üçüncü Ramses’in de mezarlarının ortaya çıkarılması ümit ediliyor.

Kazılarda günyüzüne çıkarılan eşyaların bazıları. [Mısır Eski Yapılar Bakanlığı]

Şu ana kadar keşfedilen atölye, eşya ve mezarın yanı sıra, arkeologlar içlerinde el aletlerinin bulunduğu 42 küçük kulübe keşfedildiğini de açıkladı. Kulubelerde hiyeroglifler çizimler, kazınmış mezarların parçaları, antik Mısır’ın Ramesside döneminden kalan yüzükler bulundu. Ramesside dönemi, M.Ö 1292 ile M.Ö 1189 yıllarını kapsayan 19’uncu Hanedanlığın temellerini attı.

Mısır’da yüzyılı aşkın bir zamandır süren kazılarda halen sayısız eser çıktığı düşünüldüğünde, gezegenimizin antik tarihi hakkında halen ne kadar az bilgiye sahip olduğumuzu varsayabiliriz.

İlginizi çekebilir:

https://www.dijitalx.com/2015/02/18/antik-misirda-saglik-sigortasi-vardi/
https://www.dijitalx.com/2015/03/02/antik-misirin-savasta-olen-ilk-krali/
https://www.dijitalx.com/2007/03/04/giza-piramitleri-ve-sfenksin-sirlari-yeraltindaki-gizli-oda/
https://www.dijitalx.com/2017/11/02/kozmik-isinlar-buyuk-piramitte-yeni-bir-oda-ortaya-cikardi/
https://www.dijitalx.com/2007/03/02/giza-piramitlerinin-ve-sfeksin-sirlari-sfenksin-surati-kime-ait/
https://www.dijitalx.com/2007/03/01/giza-piramitlerinin-ve-sfenksin-sirlari-sfenks-kac-yasinda/
https://www.dijitalx.com/2018/07/19/iskenderiyede-bulunan-30-tonluk-dev-lahitin-icindekiler-ortaya-cikarildi/